Poissa (Erased)


Mielenkiintoinen avausnumero uuteen mangasarjaan


Täytyy heti sanoa, että Kei Sanben yhdeksän osaisen sarjan avaus vaikuttaa mielenkiintoisimmalta mangalta pitkään aikaan. Se on mangatyyliin omalaatuinen, mutta siinä on nähtävissä myös länsimaalaisia vaikutteita, siksi se ehkä kolahtaa minuunkin paremmin, kun ei mennä ihan täysin yli hilseen japanilaiseen tyyliin.

Päähenkilömme on Satoru. Hän on 29-vuotias pizzakuski, joka kuitenkin haluaisi olla sarjakuvataiteilija. Mutta hän ei kustantajien mukaan ”mene riittävän syvälle piirtäessään”.

Turhautumista ja pizzan kuskaamista.

Satorulla on kuitenkin muita kykyjä. Onko se sitten lahja vai kirous? Hän nimittäin välillä elää jonkin hetken yhä uudelleen ja uudelleen. Ja uudelleen käydessään tiettyä hetkeä läpi, hänen pitäisi selvittää, mikä siinä on vialla, ennen kuin voi palata takaisin normaalin aikajatkumoon. Usein kyseessä on jonkinlainen pelastustehtävä. Satoru joutuu usein yrittämään useita kertoja, niinkuin videopeliä jankkaava pelaaja. Joskus hän valitsee väärän reitin, ja taas on palattava alkuun, kokeiltava uudestaan, kerta toisensa jälkeen hän pääsee lähemmäs ratkaisua.

Tehtävä saattaa olla uhkaava auto-onnettomuus, putoavien lasten pelastaminen tai sieppausyrityksen estäminen.

Erästä tehtävää suorittaessaan Satoru joutuu sairaalaan ja parin päivän jälkeen herättyään hän palaa kotiinsa, jossa hänen alkoholisoitunut äitinsä yllätykseksi odottaa. Äiti jää hänen asuntoonsa vaivoiksi. Mutta samalla vahvasta äitihahmosta ja Satorun lapsuudesta  alkaa paljastua salaisuuksia.

Lopulta ensimmäinen osa päättyy siihen, että äiti on murhattu. Satoru yrittää palata tehtävän alkuun, mutta pian joutuukin tilanteeseen, jossa hän itse joutuisi lavastetuksi äitinsä murhasta. Kirjan lopussa vasta yllätys odottaakin. Odotan jännityksellä jatkoa.

Kei Sanbe osaa kuljettaa tarinaa jouhevasti ja mielenkiintoisesti. Ja piirrostyyli ohittaa perus mangamaiset kliseet. Kuvitus on kaunista ja selkeää, vailla lapsellisia mangamaisuuksia. 

Mangaa aikuisempaan makuun väittäisin.

Kei Sanbe
Suomentanut: Taavi Suhonen
Punainen jättiläinen

 

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää