Ovelia


Suomalainen innovaatio, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan toimii täydellisesti.


Harrastukseni yhteydessä sain koekäyttööni Ovelia-idean äidiltä heijastinolkavyön, koska hän tiesi, että liikun paljon ulkona pelaillen Pokemon Go -peliä.  Ja täytyy myöntää, että tämä tuote toimii. Kerron tuolla myöhemmin vielä omakohtaisia käyttökokemuksiani, mutta antaa ensin idean keksijän Inkamia Viitasen kertoa tarina Ovelia tuotteen taustalta.

Hän oli omassa perheessään törmännyt siihen tilanteeseen, että perheen teinit eivät käyttäneet heijastimia, ja häpesivät häntä äitinä, kun hän kulki lenkillä perinteinen heijastinliivi päällään.

EIKÄ TAMPEREEN kaupungilla pimeinä talvi-iltoina, tyttöjä soittotunneille kuskatessa nähnyt muutenkaan jalankulkijoita. Vaikka keskustassa on mukamas valoja, silti katua ylittävät jalankulkijat jäivät näkymättömiksi. Muutaman talven asiaa kypsyteltyään hän mietti, että olisiko mahdollista kehittää heijastintuote, joka olisi tyylikäs ja osa pukeutumista? Samalla sen kuitenkin pitäisi olla verrattavissa heijastinliivin näkyvyyteen. Asuste, jonka voisi vetää päälleen yhtälailla teatterireissulla, tai baarista kotiutuessa. Sen pitäisi olla helppo pukea ja sen taskuidea tuli mukaan jo heti alussa.

Tuote, jonka värin käyttäjä voi itse valita. Samalla myös idea, jolla muuttaa ajatusta perinteisestä heijastimesta. Heidän Ovelia heijastinolkavyö on maksanut jo heti alusta asti noin 40 euroa, koska se on kuitenkin design-tuote, joka ostetaan omaan pukeutumiseen sopivaksi.

Värivaihtoehtoja oli heti alkuaikoina noin kymmenen ja koko ajan niitä tulee lisää. Ensimmäisinä vuosina epäilijöitä riitti. Kuka hullu ostaisi 40€ heijastimen, kun perus heijastinliivin voi hankkia muutamalla eurolla? Mutta nyt ovat epäilijätkin hiljaa, ja heistä on tullut Ovelian käyttäjiä. Asiakaskunta laajenee, ja Oveliaa ostetaan paljon myös lahjaksi. Syystäkin, sillä Ovelia on halpa henkivakuutus. Tällä hetkellä hinnat ovat 44,90 euroa Urban ja 54,90 euroa PLUS.

IDEA ON siis Inkamian oma. Pian hän kuitenkin totesi, ettei pysty valmistamaan tuotetta yksin. Mukaan hän sai tutun suunnittelijan Maija Onnelan. Maija teki lähes kolmekymmentä protokappaletta. Yklsinkertainen asuste, mutta haastava saada toimimaan. Kuukausittaisissa tapaamisissa protoja pyöriteltiin ja asiaa pähkäiltiin. Myös Työturvallisuuslaitos on ollut Ovelian kehitysprosessissa heti alusta asti mukana. Tuotteesta haluttiin tehdä varmasti kunnollinen ja hyväksytty heijastin. Materiaalit ovat parasta mitä löytyy, ja näkyvyys on hyvä joka suuntaan.

Tuote julkaistiin Suomen kädentaito messuilla 2014 marraskuussa ja se myytiin heti loppuun. Siitä se lähti.

Tuote on kuitenkin heille kausiluonteinen ja sivutoiminen juttu. Kasvua olisi voinut olla enemmänkin, mutta aika ei ole riittänyt. Nyt onkin tavoitteena löytää lisää jälleenmyyjiä, ja lähteä kokeilemaan ja katselemaan toiveikkaasti myös  pikku hiljaa ulkomaiden suuntaan.

Ensi syksylle on tulossa useampi mallisto, ja myös mielenkiintoisia uudenlaisia yhteistyökuvioita on viritteillä. Lisäksi Ovelian TEAM-mallistoa, eli logopainettuja tuotteita joukkueille ja yrityksille kehitetään eteenpäin.

Alunperin Ovelia kehitettiin heijastimeksi, mutta nyt sen taskutoiminto on noussut oleelliseksi. Kyseessä on kuitenkin ympäri vuoden käytettävä asuste. Vähän niinkuin uudenlainen vaihtoehto vyölaukulle. Muotoilu on Oveliassa oleellinen asia. Koska sitä on helppo säätää, se istuu kaiken kokoisten ja ikäisten ihmisten päälle. Se pysyy paikallaan hyvin ja jättää kädet vapaaksi. Malleja on tällä hetkellä kaksi. Ovelia Urban on pienitaskuinen perusmalli, ja Ovelia PLUS on isommalla taskuosalla ja vetoketjullisella sisätaskulla oleva versio. 

Ovelia on saanut Design From Finland -merkin. Sitä valmistaa tällä hetkellä Kassimatti oy Huittisissa ja Nokian nahkatuote Nokialla. Kaikki tuotteet leikataan ja painetaan Nokialla, ompelu tapahtuu Kassimatin omassa tehtaassa Pietarissa ja Nokian Nahkatuotteella Nokialla.

OMASTA MIELESTÄNI tuotteen hinta ei ole paha, koska Ovelia on oikeasti hyvännäköinen eikä se ei vie tilaa, oli se sitten laukussa odottamassa päälle pukemista tai jo valmiiksi takin päälle vetäistynä. Ja se on hyvin kevyt ja sinänsä asusteena huomaamaton.

Itse liikun paljon Pokemoneja jahdaten kaupungin eri kolkissa, ja todellakin välillä hyvinkin huonosti valaistuissa paikoissa. Ovelia päälläni tiedän näkyväni hyvin auton tai pyörän valokeilassa. Pienempään sisätaskuun yleensä sujautan avaimet, ja isompaan lompakon, tai vaikka pelkän pankkikortin. Myös puhelin sinne mahtuu hyvin, jopa uudet isommat mallit. Itsellänihän puhelin on taskumonneja metsästäessä koko ajan kädessä. 

Itse huomaan, että olkalaukkuun tottuneena kiepsautan tuotteen laukkuosan helposti selän puolelle, se toimii hyvin myös niin, tiedän selkäni olevan turvattu ja näkyvä valokeilassa, silti hihna kuitenkin näkyy myös etupuolellani. Pyöräilevä kaverini joka yllätti minut talven pimeydessä, sanoi että näyn hyvin jo matkan päähän. Hyvä niin.

 

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää