Näytelmä joka menee pieleen

4/5

KUVA: Seinäjoen kaupunginteatteri
 Jukka Kontkanen. 

KUVASSA: Eino Heiskanen (vas.), Heikki Vainionpää, Joonas Snellman, Pihla Pohjolainen ja Pekka Hänninen.

Lavallinen hersyvää slapstick-komiikkaa

Seinäjoen kaupunginteatterin ensi-iltaan viime vuoden lokakuussa tuli brittiläinen, maailman suosiota nauttinut Näytelmä joka menee pieleen. Hersyvä farssi on täynnä tarkkaan ajoitettua ja mitoitettua ylinäyttelemistä, huikeita ajoituksia ja uskomattomia teknisiä ratkaisuja.

Näytelmä joka menee pieleen kertoo harrastajateatteriryhmästä, jotka esittävät Murha Havershamin kartanossa -nimistä teosta – kuin suoraan Agatha Christien kynästä. Harrastajateatterin jokaisen näyttelijän ollessa suuria hahmoja itsessään hauskuus syntyykin loputtomista kömmähdyksistä ja sattumuksista, joista osan katsoja osaa aavistaa iljettävä tunne mahanpohjassaan ja toisaalta täysin yllättäen tulevina sattumuksina. Teos tekee kunniaa monille brittiläisille komediaklassikoille.

Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijäjoukko on erinomainen – vaatii aivan huikeaa taitoa näytellä näyttelijää, joka näyttelee huonosti! Kalle Lambergin ohjauksessa niin ajoitukset kuin huonon näyttelemisen nyanssit ovat saatu kohdalleen. 

Jani JohanssoninRisto, joka esittää tarkastaja Carteria, on omanarvonsa tunteva ja ylpeä näytelmäseuran puheenjohtaja, jota kohtaan katsoja kokee myös sympatiaa koheltavan näyttelijäkaartin vuoksi. Johansson osaa vangita hahmoon jotain hyvin John Cleesemäistä. 

Pihla Pohjolaisendramaattisen Florence Colleymoore ja Eino Heiskasenusein akrobaattiseenkin ylinäyttelemiseen yltävä Cecil Haversham säkenöivät murhanhimoisina salarakkaina ja samalla kilpaillen yleisön huomiosta jopa siinä määrin, että esitettävä tunnetila ja repliikitkin unohtuvat. 

Joonas Snelmanninrepliikkejään unohteleva ja väärinlausuva hovimestari tuo mieleen sympaattisen Illallinen yhdelle -klassikkolyhytelokuvan hovimestarin. Mia Vuorelanturunmurretta vahvasti puhuva näyttämömestari kasvaa omalla upealla tavallaan keimailevaksi naispääosan esittäjäksi. 

Riikka Aurasmaan Tampereen Teatteriin tekemät lavasteet toimivat erittäin hyvin myös Seinäjoella. Vaikka näytelmän olikin jo kertaalleen aiemmin nähnyt juurikin Tampereella, monet kohtaukset tulivat vieläkin yllätyksenä ja saivat nauramaan.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää