Ruusuruoska

4/5

KUVA: Tampereen Työväen Teatteri

Oivaltavaa ja hyvin visuaalista teatteria kuvien pohjalta

Esitys perustuu Alpo Jaakolan vuonna 1967 julkaistuun sarjakuvateokseen Ruusuruoska. Itse kun pidän itseäni sarjakuvakriitikkona, väittäisin, että nyt häilytään sarjakuvan ja taiteen välimaastossa. Jaakolan yhden sivun kokoiset kuvat ovat mielestäni enemmänkin yksittäisiä taideteoksia, kuin sarjakuvaa, sellaisena kuin monet sen ajattelevat. 

En tiennyt esityksestä paljoakaan, mutta astuin rohkein mielin TTT:n kellariteatteriin. Täällä en ole koskaan huonoa juttua nähnyt, enkä todellakaan nähnyt tälläkään kertaa.

Esityksessä nähdään lavalla viisi näyttelijää Tampereen Työväen Teatterin, Teatteri Takomon ja NÄTYn lahjakkaita ihmisiä. Lisäksi luutun taikaa esityksessä jakaa ja barokkimusiikkia musisoi upean taitava Eero Palviainen.

Kaiken kaikkiaan näkee ja aistii, että tämä kuuden ihmisen kombo toimii kuin yhdellä mielellä. Kauniisti ohjattuna (Esa Kirkkopelto) ja välillä improvisoiden. Katsomoon välittyy myös näyttelijöiden hyvä fiilis tehdä tätä tekstiä, tällaisella ohjauksella ja tällaisella, hieman jopa kokeellisellakin tavalla tulkita. 

Yhden kuvan sarjakuvista (taideteoksista) on luotu monta kaunista, ajatuksia herättävää ja viisastakin tarinaa. Silti mukana on koko ajan huumoria. Se tässä ihmetyttääkin, että yksittäisitä kuvista (jotka löytää käsiohjelmasta) on saatu luotua näin mielenkiintoisia tarinoita. 

Visuaalisesti näytelmä on näyttävä, mutta ikäänkuin lavastuksen, tarpeiston ja puvustuksen jatkeena katsoja itse värittää visuaaliseen maailmaan loput mitä tarvitsee. 

Tätä esitystä ei kannata pelästyä, se voi kuulostaa oudolta ja haastavalta esityksen tietoja netistä katsottaessa. Tätä on varmasti hyvin vaikeaa myydä ja markkinoida. Suosittelen vahvasti antamaan Ruusuruoskalle mahdollisuuden. Itse nautin ja nauroin. Upea teos.

Pienenä miinuksena sanon esityksen kestosta, ensi-illassa noin 1 tunti 40 minuttiia, että en usko tunnelman ja lumouksen katoavan, vaikka siihen sen väliajan pistäisikin 

Kiitos mainiosta elämyksestä koko työryhmälle. 

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää

1 Comment

Comments are closed.