Sipulia ilman kyyneleitä

Suomalaiset syövät jopa viisi kiloa henkeä kohden vuodessa sipuleita.

Sipulit ovat arkista superruokaa, sillä ne sisältävät runsaasti flavonoideja, joista saat vastustuskykyä viruksia ja bakteereita vastaan. Tehokkaimmin taudinaiheuttajia vastaan taistelee sipulin sisältämä antioksidantti kversetiini. Lisäksi sipuleissa on B-ryhmän vitamiineja, C- ja K-vitamiineja, kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia. Sipulin suojaravintoaineet yhdessä monipuolisen, kasvispainotteisen ruokavalion kanssa auttavat alentamaan kolesterolitasoa, vahvistamaan immuunijärjestelmää sekä osaltaan ehkäisemään sydän- ja verisuonitautien syntyä.

Miksi sipuli itkettää?

Monelle on tuttua, että sipulia leikatessa silmiä alkaa kirvelemään ja kyyneleiltä ei voi välttyä. Tuttu reaktio johtuu siitä, että sipulin solukko rikkoontuu. Tämä käynnistää kemiallinen reaktion, jolloin alkaa vapautumaan rikkiyhdisteitä, jotka voivat ärsyttää silmiä. Pitääkö sipuleita leikatessa varautua uimalasein vai miten ne saisi leikattua kyynelehtimättä?

Sipuli silpuksi itkutta

Maa- ja kotitalousnaiset ovat koostaneet vinkit sipulin silppuamiseen.

  • Käytä sipulien leikkaamiseen aina erittäin terävää veistö. Se rikkoo solukkoa vähiten, jolloin kemiallinen reaktio ei ole niin voimakas.
  • Huomioi myös leikkaustapa: älä hakkaa leikkuulaudalla tai silppua leikkurilla. Sipulin solukko ja rakenne menevät hakatessa mössöksi ja maku sekä rakenne kärsivät. Sipulisilppu voi mennä jopa limaisen tuntuiseksi ja kitkerän makuiseksi.
  • Leikkaa sipuli kylmänä, sillä se ei itketä yhtä paljon kuin huoneenlämpöinen. Pidä sipulia ennen leikkaamista hetken aikaa pakastimessa tai upota kylmään veteen viilenemään.

Närästääkö sipuli?

Moni saa sipuleista vatsavaivoja tai närästystä, vaikka pitäisikin niiden mausta. Vältä tällöin raakaa sipulia ja kokeile käsiteltyjä sipuleita. Marinoidut, pikkelöidyt, karamellisoidut, kuivatut ja kuullotetut sipulit käyvät herkälle vatsalle raakaa sipulia paremmin. Käsittely antaa myös oikeutta sipulin maulle: kypsentäminen tuo esiin sipulin makeutta ja pyöristää makua. Sipuli säilyttää myös hyvät ravintoaineensa.

Jos kuullottamisesta tai muusta käsittelystä huolimatta sipuli ei sovi vatsallesi, sitä kannattaa silloin välttää. Jos kuitenkin jäät kaipaamaan sipulin makua, hyödynnä ruoanlaitossa esimerkiksi ruohosipulia sekä kevät- ja purjosipulin vihreitä osia.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää