Jani Matti Juhani & Mustat käärmeet

tumblr_inline_njahwjoBqo1skv4lcLevyllinen biisejä, joihin ”ou jeah” sopii vallan mainiosti.

Olenkin aikaisemmin ehtinyt tämän poppoon EP:n kritisoida ja silloin jo anelin lisää musiikkia, tosin epäilin, onko levyllinen jopa liikaa. Ei ole. Ei missään nimessä. On herkkyyttä, suomi-iskelmää, rockia ja räimettä.

Hyvinkin monipuolisia biisejä. Levyn kymmenen biisiä nivoutuu hienoksi musiikilliseksi tripiksi. Ekoilla kuunteluilla hämmästelee biisien monimuotoisuutta, lisäkuuntelukerroilla tekstit alkavat avautua. Tekstit ovatkin ehdottomasti tämän lätyn suola. Sanoituksissa on herkkyyttä, irvailua, huumoria ja kriittisyyttäkin.

Tuovinen (itse herra laulaja) nousee sanoituksissaan lähelle suomalaista kärkikastia. En yhtään ihmettelisi, jos piakkoin muutkin laulajat hänen tekstejään käyttäisivät. Parasta huumoria ja kannanotto uskontoon löytyy biisistä Kyllä mäkin osaan antaa sulle anteeksi, jossa poloinen mies menettää tyttöystävänsä jeesukselle, jeesuksesta tulee suhteen kolmas pyörä. Huumoria löytyy myös poljennollisessa Svengaavassa Lontoossa biisistä.

Varoitussireenit soivat biisissa Maailma ilman diktaattoreita, ja samaa kitaranräminää löytyy myös biisistä Juon viinaa kunnes oksennan. Kumpikin erittäin kantaaottavia ja yhteiskuntakriittisiä, kun sanomaa sieltä pienen huumorin alta alkaa kaivamaan. Oma lempibiisini on kuitenkin kesäinen, jopa Baddingiin vivahtava Kauniit ja viettelevät.

JA NE, jotka bändin musiikista eivät tiedä tuon taivaallista, ovat varmasti kiinnostuneita, minkälaista musiikkia bändi oikeastaan esittää, ja löytyykö vertailukohteita? Olisiko tässä bändissä munaa täyttämään jollain lailla Tehosekoitin yhtyeen jättämä aukko. Myös Clifters vaikutteita on havaittavissa, tosin sanoitukset ovat onneksi jykevämpiä ja asiapohjaisempia.

Jonkin verran musiikki kuulostaa muutamissa raidoissa hieman tuhnuiselta, mutta se ei haittaa. Musiikki ei kuulosta liian täyteen ahdetulta ja ylituotetulta. Hieno, monipuolinen levy hyvillä sanoituksilla. Levyn saa myös vinyylipainoksena.

www.janimattijuhani.com -sivustolta kannattaa myös tsekata videot.

 

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää