Captain America: The Winter Soldier

Juonellisesti laadukasta rytinää

Captain America: The Return Of The First Avenger (The Walt Disney Company Nordic)
Captain America: The Return Of The First Avenger (The Walt Disney Company Nordic)

JOSTAIN syystä Kapun jatko-osa on Euroopassa saanut alaotsikokseen typerän The Return of the First Avenger. Itse pidän alkuperäisestä Winter Soldier nimestä huomattavasti enemmän.

Marvelin leffat ovat elokuva elokuvalta nostaneet tasoaan. Edellinen osa sijoittui 40-luvulle, mutta nyt ollaan tukevasti nykyajassa. Mutta mistään aivottomasta actionista ei ole kyse.

Tälläkin kertaa on muistettu rymistelyn sijaan keskittyä käsikirjoitukseen. Juoni on hyvä, monimutkainen ja yllättävä. Jopa senkin verran mutkikas, että jos ei ole hieman Marvel-universumiin, muihin leffoihin ja edelliseen Captain America leffaan perehtynyt, voi olla vähän ulalla. Mutta siltikin leffan parissa varmasti viihtyy.

Chris Evansin (Captain America/Steve Rogers) lihakset ovat vain paisuneet edellisestä osasta, mutta myös ilmeikkyys ja näyttelijäntaidot ovat lisääntyneet. Leffan iloinen yllätys on Scarlett Johansson (Natasha Romanoff/Black widow). Ensimmäisen The Avengers -leffan tiimoilta en hirveästi riemuinnut hänen siirtymisestään ”vakavasta näyttelijästä” actionrooliin. Mutta hommahan kuitenkin toimii. Ehkä siksi, että hänen hahmolleen annetaan tässä hyvin tilaa, ja henkilöhahmoa myös syvennetään sopivasti. Jopa pientä eroottista latausta viritellään hänen ja Kapun välille.

Juonesta sen verran, että pakkaa sekoitetaan oikein kunnolla. Kuka on hyvä ja kuka paha? Keneen voi luottaa ja kehen ei? Itse Kapu joutuu jahdattavaksi sekä valtion, että uuden supersotilaan taholta.

Tuttuja Marvel-universumin asioita on mukana; S.H.I.E.L.D Heli-aluksineen ja Nick Furyineen, Hydra, ja sokerina pohjalla Hawk (Anthony Mackie).

Kuten muissakin Marvel-filmatisoinneissa, ei leffasta kannata poistua lopputekstien alettua. Ensimmäinen koukku vedetään vesille ensimmäisten tekstien loputtua. Sieltä paljastuu muutama asia spoilaamatta: mahtava, jo tutuksi käynyt ase, sekä esitellään kaksi vielä leffoissa tuntematonta (mutta sarjakuvista tuttua) hahmoa. Se, liittyvätkö nämä seuraavaan Captain America, Thor, vai The Avengers elokuvaan, jää hämärän peittoon.

Ja vielä ihan lopuksi, kaikkien lopputekstien pyörittyä nähdään teaser-traileri tulevasta The Avengers: Age of Ultron -elokuvasta.

Dilemma: Chris Evans on Captain American lisäksi näytellyt Marvel-elokuvissa myös The Fantastic four -ryhmän Liekkiä. Miten homma hoidettaisiin, jos jossain tulevassa elokuvassa nämä kaksi kohtaisivat? Marvel-maailmassa kun kaikki on mahdollista. Tätä pohtiessa pisteet.


Kuvat: The Walt Disney Company Nordic, videon lähde: Filmtrailer.com

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää