Näin löydät parhaat lennot ja hotellit

Lomamatka tekee aina hyvää. Ja hyvä matka tuntuu vielä paremmalta. On helppoa löytää halvimmat lennot ja hotellihuoneet, mutta halvin ei aina ole paras tai järkevin valinta. Näillä ohjeilla parhaiden vaihtoehtojen löytäminen on ainakin hivenen helpompaa.

Varsinkin kaupunkimatkoissa vaihtoehdot ovat nykyään rajattomia. Netti on täynnä hotellivaraussivustoja ja lentohintojen hakupalveluja, mutta omiin tarpeisiin parhaiden vaihtoehtojen löytäminen ei ole aina helppoa.

Usein ensimmäinen kysymys on se, milloin kannattaa matkustaa. Tähän on onneksi helppo vastata: silloin kun sinulla on aikaa. Eurooppalaisissa kaupungeissa kesän loma-aika on yleensä korkeasesonkia ja lähtökohtaisesti kalliimpaa aikaa, mutta silloinkin on tarjolla paljon hyviä vaihtoehtoja.

 

Lennot: perilläoloajasta kannattaa maksaa

1. VERTAA AIKATAULUJA. Varsin usein ”hankaliin” aikoihin lentäminen on halvempaa. Eli jos olet perillä aamuvarhaisella tai myöhään illalla, saatat saada lennot halvemmalla. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana: jos menolentosi on perillä myöhään illalla ja paluulento lähtee kukonlaulun aikaan, lomasi on lähes kaksi päivää lyhyempi verrattuna aamupäivän menolentoon ja illan paluulentoon.

Sama koskee välilaskuja: kumpi on sinulle tärkeämpää, lyhyt matka-aika vai halvempi hinta.

Varsinkin lyhyillä viikonloppumatkoilla on usein fiksua maksimoida perilläoloaika, vaikka lennot olisivatkin hieman kallliimpia. Pääasia kun (ainakin useimmiten) on perillä vietetty aika, ei matkustaminen.

Perinteisten lentoyhtiöiden halvimmissa hinnoissa on usein minimiperilläoloehto, siis menon ja paluun välissä pitää olla kaksi tai kolme yötä tai esimerkiksi perjantain ja lauantain välinen yö. Jos suinkin mahdollista, hyvän hinnan etsinnässä kannattaa käyttää apuna lentoyhtiön nettisivujen hintakalenteria. Menon tai paluun siirtäminen päivällä voi viedä hinnasta pois yllättävän suuren osan. Ja neljä yötä perillä voi tulla satoja euroja halvemmaksi kuin kolme yötä perillä.

 

Jardin du Luxembourg, Pariisi
Jardin du Luxembourg, Pariisi

2. KATSO, MITÄ RAHALLA SAA. Halpalentoyhtiöt ovat mullistaneet lentojen hinnoittelun ja normaalihinta on tuntematon käsite. Kun vertaat lentojen hintaa, katso mitä hintaan kuuluu. Hintaan kuuluvien matkatavaroiden ja tarjoilujen lisäksi kannattaa tarkistaa myös se, mihin kone oikein menee. Varsinkin eräs halpalentoyhtiö kun lentää usein hieman syrjäisille kentille. (Joskus ihmettelen, miksi kyseinen yhtiö ei kutsu Tampere-Pirkkalaa nimellä Helsinki North.)

Kannattaa huomata, että halpalentoyhtiöillä lisäpalvelut (kuten paikanvaraus, tarjoilu ja matkatavarat) saattavat tulla pakettina yksittäin ostettuja palveluja halvemmaksi.

Isot lentoyhtiöt saattavat olla hyvinkin kilpailukykyisiä myös hinnoiltaan. Lisäksi niillä on usein erilaisia tarjouskampanjoita, joita seuraamalla voi säästää satoja euroja. Kalliina pidetty Finnair on usein varsin kilpailukykyinen niillä reiteillä, joita Norwegian tai Ryanair eivät lennä.  Esimerkiksi Amsterdamiin lennettäessä Finnairin ja KLM:n hintaero on usein vain muutamia euroja.

Kaikkien yhtiöiden hinnoittelu on nykyään kysyntäperusteisesti koko ajan muuttuvaa. Yhtiö siis ennustaa lennon kysynnän ja tekee hintaluokittelun sen perusteella. Ja kun vaikkapa 129 euron hintaluokan kaikki paikat on myyty, seuraavan luokan hinta saattaa olla 199 euroa. Nyt tarjolla olevaa halpaa hintaa ei siis ehkä tunnin kuluttua enää ole. Kannattaa siis tarttua tilaisuuteen, kun näkee hyvän hinnan. Parasta hintaa ei nykymaailmassa oikeastaan ole olemassa.

 

3. MUISTA LIITYNTÄLENNOT. Mikäli et asu Helsingissä, kannattaa katsastaa hinnat myös lähimmältä maakuntakentältä. Kotimaan lentojen hinta saattaa jäädä yllättävän alhaiseksi, kun paketoit ne ulkomaan jatkolentoon. Joskus järkevin tie maakunnista ulkomaille saattaa kulkea esimerkiksi Tukholman kautta.

Pro-vinkkinä kannattaa katsoa myös ”paluu eri kaupunkiin” hinnat. Jos siis asut Tampereen liepeillä ja olet menossa Pariisiin, katso hinnat seuraaville väleille: Helsinki-Pariisi-Helsinki, Tampere-Pariisi-Tampere, Helsinki-Pariisi-Tampere ja Tampere-Pariisi-Helsinki. Ja muista, että matka Tampereelta Helsinkiin ja takaisin Tampereelle maksaa sekin jotain – ja vie aikaa.

 

Hotelli: Älä maksa turhasta

1. VERTAA HINTOJA JA LAATUA. Netti tarjoaa kymmeniä saitteja hotellien vertailuun ja varaamiseen. Booking.com, hotels.com ja skoosh.com ovat esimerkkejä kätevistä varauspalveluista.  Jotkut palvelut, kuten trivago.fi tai hotelscombined.com listaavat puolestaan  useiden sivustojen tarjoukset. Yhä useammat hotellien ja hotelliketjujen omat sivut lupaavat nykyään kuitenkin tarjota halvimmat hinnat, joten kannattaa käydä niilläkin

Jos on valmis maksamaan varauksensa heti eikä tarvitse muutos- tai peruustusoikeutta, pääsee useimmiten halvimmalla. Tällaisissa hinnoissa hotels.comin kaltaiset palvelut ovat yleensä halvimmillaan.

Monissa palveluissa, kuten booking.comissa ja tripadvisor.comissa on hotellien arvosteluja. Ne ovat varsin luotettavia, varsinkin jos arvioita on paljon, mutta niitäkään ei kannata tuijottaa sokeana. Poimi arvioista itsellesi tärkeät asiat äläkä katso pelkkiä kokonaisarvioita.

 

Eiffel-torni, Pariisi.
Eiffel, Pariisi.

2. MIETI, MISSÄ ASUT. Sijainti, sijainti ja sijainti. Vaikka suurkaupungeissa liikkuminen onkin usein helppoa, kannattaa päätyä asumaan järkevälle alueelle. Monissa kaupungeissa on tylsiä hotellikeskittymiä enemmän tai vähemmän fiksuilla alueilla, esimerkiksi Kööpenhaminassa keskusrautieaseman takana ja Amsterdamissa Vondelparkin ja jättimuseoiden liepeillä.

Vilkaise myös hotellin tyyliä. Kliinisen tehokas liikemieshotelli ei ehkä ole ykkösvaihtoehto romanttiselle viikonloppureissulle eikä hienostunut boutigue-hotelli kaveriporukan biletysreissulle. Kannattaa tosin huomata, että bisneshotellit tarjoavat usein loma-aikoina edullisia hintoja tavallisille turisteille.

Jos käytät hotellia tukikohtana, jossa käyt vain nukkumassa, sijainti ei välttämättä ole ykkösprioriteetti. Jos haluat roudata ostoskassit huoneeseesi kesken shoppailupäivän, sijainnilla saattaa olla enemmän merkitystä. Jos haluat rauhaa ja hiljaisuutta, hotelli baarialueella ei ole fiksuin valinta.

 

3. MAKSA SIITÄ, MITÄ TARVITSET.  Jos juhlit aamuyöhön asti (tai muuten vaan haluat nukkua puoliinpäiviin) ei hintaan kuuluva aamiainen ole tärkein asia vaatimuslistalla – pikemminkin aamiaisesta on turha maksaa. Jos tiedät, että et saa unta liian lämpimässä huoneessa, ilmastoinnista kannattaa maksaa. Jos käyt huoneessa vain nukkumassa, 15-neliöinen huone on yhtä riittävä kuin 25-neliöinen.

Mieti, mitä oikeasti tarvitset, ja käytä listaa hakukriteerinä. Useimmissa kapungeissa vaihtoehtoja on niin paljon, että valinnanvaraa riittää, vaikka et tekisi yhtään myönnytyksiä.

Ei kuitenkaan kannata ryhtyä liian kitsaaksi. Tylsän hotellin huono sänky ja nuhjuinen suihku saattavat pilata muuten hyvän loman.

Muista myös, että joissain maissa ja kaupungeissa joudut ilmoitetun hinnan lisäksi maksamaan erilaisia lisäveroja tai -maksuja.

 

Ja vielä: ole tyytyväinen. Kun olet löytänyt hyvät lennot ja hotellin, osta ne ja lopeta etsiminen. Aina voisit löytää vielä paremmat vielä halvemmalla. Tai sitten et. Jos etsit aina vain parasta diiliä, et koskaan osta mitään ja jäät kotiin.

 

 

Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää