Maailman parhaat lehtikuvat saapuvat Helsinkiin

Helsingissä on tarjolla harvinaista herkkua, kun maailman parhaat lehtikuvat valtaavat Sanomatalon.

Maailman paras kuvajournalismi palkitaan vuosittain World Press Photo -kilpailussa. Palkituista kuvista tehty näyttely kiertää yli sadassa kaupungissa yli 45 maassa. Muutaman vuoden tauon jälkeen upea näyttely saapuu jälleen Suomeen ja tällä kertaa Helsinkiin. Kuvat ovat nähtävillä Sanomatalon Mediatorilla 21.8.−10.9.

(Kuva: John Stanmeyer, VII/National Geographic) World Press Photo 2013 -kisan voittajakuvassa afrikkalaiset yrittävät saada kännyköihinsä halvempaa  signaalia naapurimaasta,
World Press Photo 2014 -kisan voittajakuva: John Stanmeyer, VII/National Geographic

Maailman arvostetuin kuvajournalismin kilpailu World Press Photo järjestettiin nyt 56. kerran, ja siihen osallistui 5 754 ammattikuvaajaa 132 maasta.

Kilpailun voitti  John Stanmeyer Yhdysvalloista ylläolevalla kuvalla. Se esittää afrikkalaisia siirtolaisia Djiboutin kaupungin rannalla. Nämä nostavat puhelimiaan löytääkseen halvan signaalin naapurimaasta Somaliasta. Se on heidän heiveröinen yhteytensä ulkomailla oleviin sukulaisiin.

Suomalainen Markus Varesvuo tuli toiseksi yksittäisten luontokuvien sarjassa kuvallaan kiislaparvesta Norjan Vardøssa.

ITSE OLEN seurannut kisaa monen vuoden ajan ja katsellut satoja voittajakuvia. Kärsimys ja kriisit näkyvät vahvasti joka vuosi, niin nytkin. Synkistä ja vakavista aiheista saa helposti (tai ainakin helpommin) puhuttelevia kuvia. Näyttely ja palkitut kuvat ovat kuitenkin paljon enemmän. Ne osoittavat lehtikuvan ja kuvajournalismin voiman: hetkien pysäyttämisen, ihmisen lähelle pääsemisen, uuden näkökulman huomaamisen.

Näiden kuvien jälkeen kotimaisten lehtien lukeminen voi helposti masentaa. Maailman parhaat lehtikuvat osoittavat, että lehtikuva voi olla paljon muutakin kuin puuduttavia tiedotustilaisuuksia ja pönöttäviä ihmisiä. Oikeastaan sen pitää olla sitä.

Lisää kilpailussa palkittuja kuvia löytyy täältä.

World Press Photo Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä 21.8.−10.9.
Avoinna arkisin 7−22 ja viikonloppuisin 9− 22.
Ilmainen sisäänpääsy.

Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää