Movember – viiksillä terveyden puolesta

Nyt on taas se aika vuodesta, kun tavallistakin useammalla miehellä kasvaa karvaa ylähuulessa.

Kyllä, kyse on Movember-liikkeestä, joka on muutaman vuoden ajan näkynyt Suomessakin. Mutta miksi miehet kasvattavat viiksiä kuukauden ajan?

Movember on hyväntekeväisyyshanke, joka tähtää miesten terveyden edistämiseen sekä levittää tietoa kivessyövästä ja eturauhassyövästä ja kerää rahaa niiden tutkimiseen.

Kaiken keskiössä ovat Mo Brot eli viiksenkasvattajat, jotka ilmoittautuvat kampanjan nettisivuilla ja lupaavat kasvattaa viiksiään marraskuun ajan. Kasvatustyön – ja rahankeräyksen – tueksi voi perustaa oman ryhmän tai liittyä esimerkiksi työpaikan joukkueeseen. Naamakarvoista on lupa iloita kuukauden ajan, levittää viiksekkäitä kuviaan, tietoa miesten terveydestä – ja houkutella ihmisiä. Periaatteessa siis hyvin yksinkertaista!

MIKÄ: Movember-säätiö on kansainvälinen organisaatio, jonka tavoitteena on parantaa miesten terveyttä. Sitä se tavoittelee saamalla miehet kasvattamaan movemberina (kuukausi, joka ennen tunnettiin marraskuuna) kasvattamaan viiksiä. Samalla he levittävät tietoisuutta ja keräävät rahaa kivessyövän, eturauhassyövän ja mielenterveysongelmien hoitoon ja tukimiseen. Yli neljän miljoonan Mo Bron ja Mo Sistan tuella liike on rahoittanut yli kahdeksaasataa ohjelmaa 21 maassa.

MISSÄ JA MILLOIN: Kaikkialla maassa aina marraskuussa. Tänä vuonna mukana on virallisesti 21 maata.

MITEN: Mo Brot (eli viiksiä kasvattavat miehet) ilmoittautuvat mukaan netissä ja alkavat marraskuun alussa kasvattaa viiksiä. He siis uhraavat ylähuulensa kuukaudeksi hyvän asian puolesta. Naiset, Mo Sistat, tykevat miehiä auttamalla varainkeruussa ja tiedonlevittämisessä.

MIKSI: Miehet eivät aina suhtaudu terveyteensä vakavasti, eivätkä puhu terveysasioista julkisesti. Siksi myös miesten terveysongelmiin, niiden tutkimiseen ja rahoittamiseen ohjautuu vähemmän varoja kuin muihin terveysaiheisiin. Viiksien ja niiden nostattaman keskustelun tavoiotteena on muuttaa tämä ja antaa miehille mahdollisuus keskustella terveydestään ja siihen vaikuttavista asioista sekä kannustaa heitä ottamaan terveytensä omiin käsiinsä.

HISTORIA: Idea syntyi, kuten hyvillä ideoilla usein on tapana, oluen ääressä Melbournessa vuonna 2003. Tuolloin kaksi kaverusta haastoi toisensa kasvattamaan viiksiä marraskuun ajan. Heidän tukijoukoikseen löytyi 30 kaveria ja tuloksena oli kuukausi, johon mahtui paljon naamakarva-aiheista keskustelua. Silloin kaksikko tajusi viiksien voiman keskustelunherättäjänä ja halusi valjastaa saman voiman hyvän ja tärkeän asian levittämiseen.
[divider]MUISTA OSALLISTUA: Man Made Lifestylen ja Gilletten suuri Movember-viiksiäänestys:[/divider]

Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää

1 Comment

Comments are closed.