Inside Out – mielen sopukoissa

Oletko koskaan ajatellut mistä tunteet muodostuvat? Miten ne oikeastaan rakentuvat ja voisimmeko elää ilman jotain tunnetta? Varmasti moni on ainakin toivonut, että jonkin tunteen voisi vaimentaa.

Näin käyn 11-vuotiaalle Riley-tytölle, vahingossa tosin. Eräänä päivänä hän kokee mullistuksen, kun Rileyn vanhemmat päättävät muuttaa turvallisesta Minnesotasta uuteen ja jännittäväänkin San Franciscoon.

Päämajassa, eli siis hänen aivoissaan, viisi tunnetta paiskivat töitä valveillaolon ajan. Rileyn onnellisuudesta vastaavan Ilon johtamaan kööriin kuuluvat turvallisuudesta vastaava Pelko, oikeudenmukaisuuden kiivas puolustaja Kiukku ja fyysisiä sekä sosiaalisia myrkytyksiä estävä Inho. Yhdessä tunteet luovat muistoja Rileyn elämästä ja samalla vahvistavat hänen persoonallisuussaarekkeitaan.

Kun uuteen kaupunkiin muutto tuottaa Rileylle vaikean henkisen muutosvaiheen, tunteet päättävät ottaa asiat käsittelyyn auttaakseen häntä. Sattumankaupalla Ilo ja Suru lennähtävät kauas Rileyn mielen syövereihin kainalossaan muutamat ydinmuistot. Rileyn toimintaa jäävät ohjaamaan Pelko, Kiukku ja Inho ja mikä sotku siitä syntyykään!

Pelkistetyn kaunis maailma

Elokuva herättää Rileyn mielen eloon lähes karkkiväreissä. Mielikuvituksellinen Rileyn mielen maailma on värikkäänä hehkuva, kun taas todellisuus on… noh vähemmä värikäs suurkaupunki. Pelkistetyt ja lähes lapsekkaat hahmot eivät aluksi itseä innostaneet, mutta hiljalleen tarina vei elokuvaa voimalla eteenpäin.

Kaunista kolmiulotteisuutta ja viimeisteltyä jälkeä on ilo katsella. Elokuva ei missään vaiheessa pyri toisintamaan todellisuutta vaan sekä Rileyn mieli että häntä ympäröivä todellisuus on animaation keinoin toteutettua visuaalista herkkua. Tähän maailmaan on kuitenkin tiputeltu kulttuurillisia viittauksia sekä tunnistettavia tavaroita tavalla, jolla ne eivät kuitenkaan tunnu päälleliimatuilta.

Elokuva täynnä tunteita

Inside Out – mielen sopukoissa kuljettaa upeasti kahta tarinaa rinnakkain, jossa näiden kahden maailman, todellisuuden ja Rileyn mielen välillä on selkeät syy-seuraus-suhteet. Elokuva konkretisoi sen, miten elämässä tapahtuva kriisi voi laittaa tunteet hetkellisesti radoiltaan.

Tarina osoittaa herkän kauniisti sen, miten joistain muistoista on vain päästettävä irti, jotta voisimme vastaanottaa uusia. Rileyn kokemiin tunteisiin ja niiden rakentumiseen on helppo samaistua. Esiteini-ikäisen mielen sisään katsominen toi itselle lähes nostalgisen tunteen, kun muisti kokeneensa samankaltaisia tunnemyrskyjä.

Jotta Riley voi hyväksyä tapahtuneen muutoksen elämässään – muuton maaseudulta suurkaupungin sykkeeseen – hänen tunteidensa on käytävä hurja matka. Elokuva piirtää Ilon ja Surun seikkailun takaisin päämajaan ja Rileyn luo.

Inside Out on hieno teini-iän kynnyksellä olevan Rileyn kasvutarina, joka muistuttaa kaikkien tunteiden tärkeydestä. Emme voi sulkea yhtä pois, sillä parhaimmat ilonkin muistot voivat sisältää myös hieman surua. Tämä elokuva puhuttelee varmasti freshillä otteellaan niin nuoria kuin vanhempiakin katsojia.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää