The Wave


Katastrofin ainekset toimivat


Harvemmin tulee lähdettyä katsomaan norjalaista elokuvaa. Mutta nyt on kyse norjalaisesta katastrofielokuvasta, olihan se pakko käydä kurkkaamassa. Ja leffahan toimii. Paremmin kuin esimerkiksi vuoden takainen San Andreas.

Norjan vuonoista löytyy useita epävakaita kohtia, jotka veteen vyöryessään aiheuttavat vuonoon jopa 80 metrisen tsunamin. Silloin vuonoon rakennetulle kylälle käy huonosti, ja ihmisillä on kymmenen minuuttia hakeutua kapeita vuonoteitä tarpeeksi korkealle. Tässä siis ainekset tähän katastrofipläjäykseen.

Perheen isä, joka työkseen tarkkailee näitä seismisiä värähtelyjä muun tarkkailuryhmän kanssa, on juuri vaihtamassa uuteen työpaikkaan. Tottakai juuri näillä viimeisillä hetkillä vuonon vuoriseinämä alkaa elää omaa elämäänsä. Toisaalta pitäisi saada perheen pikkutyttö vietyä tarpeeksi korkealle, ja toisaalta pitäisi huolehtia vuonon päässä kylässä sijaitsevassa hotellissa työskentelevästä vaimosta. Ja kun se perheen poikakin sattuu olemaan siellä samaisessa hotellissa. Siinäpä pulmaa kerrakseen. Samalla tietenkin pitää toimia sankarillisesti myös naapureiden ja muiden kyläläisten, sekä turistien silmissä.

Koko paketti kuulostaa kliseiseltä, ennalta arvattavalta ja jo aikaisemmin nähdyltä. Ja sitä se onkin, sekä hyvässä, että pahassa. Kliseinen ”isi leikkii sankaria” on nähty vaikka kuinka monta kertaa. Samoin moni loukkuunjäämiskohtaus, kaikkine vesielementteineen on tuttua kauraa muista katastrofileffoista. Mutta nyt kun kaikki puhe on Norjaa, ja ihmiset eivät ole kiiltokuvamaisia Hollywood-tähtösiä, juttu tuntuu paljon uskottavammalta ja maanläheisemmältä.

Näyttelijät tekevät laadukasta työtä. Ja voisin kuvitella, että tämä on yksi Norjan kaikkien aikojen kalleimpia elokuvia, sen verran laadukkaalta efektit näyttävät. Varsinkin kun liikutaan vesimassan raiskaamissa jälkitunnelmissa, lavastajat ovat puskeneet pitkää päivää. Myös musiikki toimii hienosti, ja kannattaa myös höristää korviaan muutenkin äänimaisemissa. Veden vyörymis-, liplatus- ja tippumisäänet toimivat karmivan todentuntuisesti.

Hienoa, että tällaista elokuvaa tehdään myös suurien studioiden ulkopuolella. Rohkea veto. Miellyttävä kesäleffa niille, jotka viihtyvät katastrofipätkien parissa. Aion kaihtaa vuonoja tästä eteenpäin.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää