Nancy (Blake Lively) in Columbia Pictures’ THE SHALLOWS.

The Shallows


Tyttö luodolla, hai meressä. Piinaavaa.


Tässä ei ole kyse mistään Myrskyluodon Maijasta, vaikka selvitymistarina sekin on. Nyt kamppaillaan elämästä suurta valkohaita vastaan. Ohjaaja Jaume Collet-Serra (Ottolapsi) on ohjannut hienosti vanhahtavaa pin-upppia ja kasari kauhuelokuvaakin kunnioittaen iljettävän ahdistavan eloonjäämiskamppailun.

Alkutilanne on kutkuttavan ärsyttävä. Hain puraisema surffarityttö pääsee niukin naukin pienelle luodolle tappajahaita pakoon. Rantaan olisi pari sataa metriä uiden, lähellä kelluu teräksinen merkkipoiju, mutta sinnekin matkaa on reilusti. Ja koko ajan hai kiertää ympyrää lähellä. Eli ei ole mitään mahdollisuuksia. Tietenkin lisämausteeksi saadaan se, että luoto joka tapauksessa tulee jonkin ajan kuluttua peittymään nousuveden myötä.

Rakastan tällaisia yhteen paikkaan sidottuja kauhuleffoja. Hyvinä esimerkkeinä mm: [REC], buried ja Devil. Unohtamatta ihan huikean inhottavaa ja ahdistavaa Frozen leffaa. Suosittelen.

Onhan näitä haileffoja nähty haihurrikaaneista kaksipäisiin ja ufohaihin, mutta tälle elokuvalle esikuva voisi olla vaikkapa Open Water. Sitäkin suosittelen.

Yksinkertaiset paikat, yksinkertaiset asiat ovat toimivia. Niin tässäkin. Verta ja suolenpätkiä ei tarvita. Riittää tieto siitä, että se, jokin suuri vaaratekijä on tuolla jossain, lähettyvillä. Ja se voi iskeä milloin vain.

Elokuvan katsojan ahdistusprosentti hipoo sataa tätä kamppailua seuratessa. Itse en pystynyt pitämään jalkoja leffateatterin lattialla, vaan ne oli pakko nostaa (ilman kenkiä tietenkin) penkille.

Vesikuvaus on kaunista. Yllättävät ”nyt mennään liian lähelle vedenpintaa” kohtaukset saavat katsojan kiemurtelemaan tuolissaan. Musiikki nostattaa tehoa, mutta ei ota valtaa tunnelmalta.

Blake Lively (Gossip Girl) tuo hädässä kärsivään naiseen luonnetta, johon katsoja voi todellakin samaistua.

Uhhuh. Olipas pätkä. En voi suositella. Ellette halua ihanasti ahdistua ja pelätä.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää