Jackie


Kuvaus yhdestä maailman järkyttävimmistä tapauksista vaimon näkökulmasta


Maailma pysähtyi täysin vuonna 22. Marraskuuta 1963, kun presidentti John F. Kennedy ammuttiin autoonsa, vaimonsa viereen hänen ollessaan vierailulla Dallasissa. Tässä elokuvassa kuulemme ja näemme hänen vaimonsa Jacqueliny Kennedyn tarinan.

Elokuva ei valota Jackie Kennedyn elämää kuin muutaman viikon ajalta. Oikeastaan ajallisesti vain miehensä salamurhasta, sitä seuranneeseen lehdistö ja turvallisuusrumbasta, hautajaisiin ja muuttoon pois valkoisesta talosta.

Elokuva alkaa toimittajan (Billy Crudub) saapuessa Kennedyjen huvilalle tekemään piakkoin murhan jälkeen haastattelua juuri vation ensimmäisenä naisena paikkansa menettäneestä Jackiesta. Haastettelun edetessä nähdään takaumina niin itse järkyttävä salamurha, kuin kaikki se myllerrys mitä siitä syntyy. Matka Dallasista takaisin Washington DC:n ruumiin kanssa, sen jälkeinen poliittinen ja mediallinen myrsky.

Myös se miten Harry Oswaldin murha yritetään Jackielta salata. Lisäksi taistelua siitä miten hautajaiset tulisi järjestää, vaarallisessa ilmapiirissä ja lopulta valkoisen talon luovutus varapresidentille. Elokuva etenee täyteläisesti. Hienovaraisesti, mutta säälimättä hetkí hetkeltä. Veri ja aivoroiskeet Jackien mekolla säilyvät. Miten hallitta hermot, miten kertoa kaikki lapsille, ja samalla kohdata koko kansan suru?

ELOKUVAN ohjaaja Paplo Rallaiín luottaa paljon pääosannäyttelijään Natalie Portmaniin. Ja hyvä niin ja syystäkin.

Elokuva voisi olla ihan täysi floppi jollain tusinatarinanäyttelijättärellä, mutta Portman ei ole mielestäni epäonnistunut yhdessäkään roolissaan. Sen verran hän niihin paneutuu.

Jackien puhetyyli, kävelytapa ja elekieli on täysin hallinnassa. Lähikuva, mitä käytetään paljon, rakastaa Portmania ja hänen taitojaan. Siksi juurikin katsoja pystyttelee mielellään penkissään.

Se suru, vallan vahvuus, lujuus ja elämisen voitto, välittyy Portmanin kasvoilta noissa huimaavissa lähikuvissa vielä pitkälle ajatuksiimme.

Olisiko Oscarin paikka?

Puhutteleva leffa tiivistettynä mielenkiintoisesti muutamaan viikkoon. Tämä on jälleen kerran Natalie Portmanin -show. Kaikki muut tekevät hyvät, mutta täysin mieleenpainumattomat roolit. Ja hyvä niin.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää