Katso video: kolme kokeilemisen arvoista samppanjaa


Tämän vuoden Grand Champagne Challenge -kilpailun voittaja, Suomen hallitseva samppanjamestari, Deniz Löktas on Man Made Lifestylen uusin toimittaja. Videolla hän arvioi kolmea erilaista samppanjaa, jotka soveltuvat täydellisesti vaikkapa joulupöydän herkkujen seuraksi.


Miehet eivät ole tottuneita samppanjannautiskelijoita. Tästä syystä otimme videosarjamme ensimmäiseen osaan kolme erilaista samppanjaa, jotka ovat saatavilla Alkosta. Samppanjan tai viinien maisteluun pääsee parhaiten esimerkiksi jakamalla maisteltavien viinien kustannukset kavereiden kesken. Jokainen samppanjapullo kokeilemisen arvoinen elämys.

Valitsemani kolme viiniä ovat hyviä ruoan kanssa, eritysesti rose-viinit, jotka soveltuvat erinomaisesti lihan kanssa.  Juustot ovat niin ikään hyviä kumppaneita näille samppanjoille. Kokeile pehmeitä ranskalaisia juustoja, vuohenjuustoja tai, jos haluat kokeilla kovia juustoja, kokeile parmigiano tai comté -juustoja. Samppanjatietouden syventämiseen soveltuu erinomaisesti Essi Avellanin kirja Champagne.

Bérèche Montagne Verzenay Grand Cru Champagne Extra Brut

Tämä samppanja perustuu 70 prosenttisesti Pinot Noir -rypäleeseen ja se on erittäin kuiva ja upean mineraalinen. Viini tulee Verzenaystä, joka on Grand Cru -kylä. Tämä viini soveltuu erityisesti joulupöydän kalaruokien ja pehmeiden juustojen, kuten Langresin, Caourcen tai Saint Felicien kumppaniksi. Hinta Alkossa 59,95 euroa.

 

 

 

 

 

André Clouet Rosé Champagne Brut

Tämän viinin tuottajan André Clouetin viininvalmistaja Jean-Francois Clouet on tapaamisen arvoinen persoona. Hän vierailee usein Suomessa ja hänet voi todennäköisimmin tavata tammikuussa järjestettävässä Grand Champagne Helsinki -tapahtumassa. Tämä samppanja on valmistettu 100 prosenttisesti Pinot Noir -rypäleestä. Se on sekoiteviini, jossa Pinot Noir -samppanjaan on sekoitettu viidennes Pinot Noir -punaviiniä. Samppanjan maku on täynnä marjaisia makuja, erityisesti tummia metsämarjoja ja ehkä häivähdys kirsikkaa. Tätä viiniä kannattaa kokeilla leikkeleiden sekä punertavalihaisten kalojen, kuten lohen tai taimenen, kanssa. Tämä samppanja on myös kokeilemisen arvoinen kumppani porsaan- tai sianlihalle. Hinta Alkossa 39,95 euroa.

 

 

 

Vollereaux Rosé de Saignée Champagne Brut

Pierryn kylästä peräisin oleva Volleraux-samppanja on edellisten tapaan Pinot Noir -rypäleestä valmistettu. Tämä on yksi hinta-laatu-suhteeltaan Alkon parhaimmistoon lukeutuva tuote. Viini on erittäin hedelmäinen ja oikeastaan maussa on havaittavissa intensiivisesti punaiset hedelmät. Tämä viini soveltuu lohen ja samankaltaisten kalojen seuraksi sekä kermaisten ruokien kumppaniksi. Kokeile sian, sian niskan tai saman tyylisten ruokalajien kanssa. Hinta Alkossa 29,05 euroa.

Deniz Löktas

Lue lisää