Helsingin Kaupunginteatteri – Rakastunut Shakespeare – Kuvassa Heikki Ranta – Kuva Tapio Vanhatalo

Rakastunut Shakespeare


Romanttinen komedia kasvaa uusiin mittasuhteisiin Helsingin kaupunginteatterin lavalla


Rakastunut Shakespeare tempaa mukaansa 1500-luvun Lontoon teattereiden kulisseihin. Nuori näytelmäkirjailija Will Shakespeare (Heikki Ranta) kärsii kroonistuneesta rahanpuutteesta, värikkäistä naisongelmista ja pahasta writer’s blockista. Yllättäen deadlinet painavat päälle, velkottajat kolkuttelevat oville ja tekstiä ei vain synny. Samalla kaunis ylimystönainen Viola de Lesseps (Miila Virtanen) on kietoutunut Shakespearen kirjoituksien pauloihin. Hän päättääkin lähteä yrittämään koe-esiintymistä uuteen näytelmään mieheksi pukeutuneen – tuolloin, kun ei naisia sallittu näyttämöllä. Thomas Kentin, eli Violan, lausunta saa Willin sydämen läikähtämään, mikä ajaa kirjailijan hykerryttävän hämmennyksen valtaan. Näytelmä sisältää millimetrin tarkasti oikeat ainekset farssia, nopeaa sanailua, draamaa ja romantiikkaa.

Romanttisen komedian pääparina nähtävä Heikki Ranta ja Miila Virtanen ovat löytäneet juuri oikean dynamiikan ja pariskunta vaikuttaa oikein uskottavalta näyttämöllä. Tykästyin Rantaan jo Kirka-näytelmässä ja tuntuu, että hänen karismansa riittää täyttämään myös ison näyttämön. Eikä Virtanen jää missään nimessä varjoon. Upeaa työtä molemmilta nuorilta näyttelijöiltä. Muissa rooleissa nähdään monia tuttuja kasvoja, kuten Rauno Ahonen, Helena Haaranen, Heidi Herala, Petrus Kähkönen, Tuukka Leppänen, Jari Pehkonen ja Mikko Vihma.

Visuaalisesti kokonaisuus on komea. Hienot siirtymät näyttämön ulko- ja sisäkehien pyöriessä erisuuntiin yhdessä tarkasti ajoitetun 26-henkisen ensemblen koreografian kanssa on henkeäsalpaava katsottavaa. Hatunnoston arvoinen suoritus lavastuksen suunnitelleelta Katariina Kirjavaiselta, valosuunnittelija Petteri Heiskaselta ja koreografi Jyrki Karttuselta. Huikeasta renessanssiajan epookkipuvustuksesta vastaa Elina Kolehmainen.

Reita Lounatvuoren suomentaman Rakastuneen Shakespearen on ohjannut teatterinjohtaja Kari Arffman. Lee Hallin vuonna 2014 näyttämölle sovittama ja Paddy Cunneenin säveltämä teos perustuu Marc Normanin ja Tom Stoppardin elokuvakäsikirjoitukseen (Shakespeare in Love, 1998). Seitsemän Oscaria keränneen ja kolminkertaisen Golden Globe- ja Bafta-palkitun elokuvan rooleissa nähtiin mm. Gwyneth Paltrow, Joseph Fiennes ja Judi Dench.

 

 

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää