Twentieth Century Fox’s ”Red Sparrow.”

Red Sparrow


Entinen ballerina koulutetaan onnettomuuden jälkeen vietteleväksi agentiksi


Tällä elokuvalla olisi potentiaalia ihan mielenkiintoiseksi ja hyväksi, sekä synkäksi agenttiseikkailuksi, mutta valitettavan pieleen mennään liian monella tavalla. Alussa venäläinen ballerina Dominika (Jennifer Lawrence) hajoittaa jalkansa inhottavan näköisessä onnettomuudessa kesken ensi-illan. Kohta on menossa kämppä alta ja sairaan äidin hoitoon ei ole enää varaa.

Setänsä suostuttelemana hän päätyy varpusiksi kutsuttavien erikoisagenttien koulutusohjelmaan. Ohjelmassa nuoria, kauniita miehiä ja naisia opetetaan muiden agenttitouhujen lisäksi manipuloimaan vastustajiaan seksillä ja erotiikalla.

Ensimmäinen oikea tehtävä on Budapestissa, luikerella CIA:n agentin lähimaastoon, että saadaan selville, kuka Venäjällä on tietoja ulosvuotava myyrä. Pikkutuhmaa erotiikkaa, raakoja pahoinpitelyitä ja kaksoisagentti ja loikkaamiskikkailuja. Sitä tämä elokuva on. Ideana elokuvasta olisi kyllä saanut nykyaikaisen pikkutuhman Venäjän Jane Bondin.

Mutta elokuva on niin epätasainen koko liian pitkän pituutensa, että katsoja ehtii kyllästyä jo koko erotiikalla manipulointiinkin. Välillä juoni on tiivistunnelmainen, jännittävä ja mielenkiintoinen. Sitten taas jahkataan ja jahkataan ja mitään ei tapahdu, muuta kuin epäuskottavia juonenkäänteitä.

Turhaa paljasta pintaa. Lawrence selkeästi yrittää päästä eroon Nälkäpeli-imagostaan. Myös kidutus- ja väkivaltakohtaukset toistoina alkavat tympäännyttää. Lawrence on pääosaan liian ilmeetön ja epäaito. Pienissä rooleissa hukkaan menevät vanhat konkarit Jeremy Irons ja Charlotte Rampling. Ainoa kunnon roolisuoritus löytyy Belgialaiselta Matthias Schoenaertsilta limaisena Vanya-setänä. Tämä varpunen kyllä tipahtaa maahan siipirikkona.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää