DSC04664.ARW

Kylmä kosto


Mainio tarina lumiauramiehestä kostajana


Viitisen vuotta sitten norjalainen ohjaaja Hans Petter Moland teki elokuvan Lumiauramies, jonka pääosassa nähtiin Stellan Skarsgård. Tätä leffaa en ole vielä nähmyt, mutta kirjoitettuani tämän kritiikin, aion sen katsoa. Nyt Moland on päässyt ohjaamaan periaatteessa saman elokuvan jenkkien isolle studiolle ja siirtänyt tapahtumat Kalliovuorille, pieneen Kehoen kylään.

Aura-autoa ajavan Nels Coxmanin (Liam Neeson) poika kuolee salaperäisesti heroiinin yliannostukseen. Isä Coxman ei usko poikansa käyttäneen heroiinia, ja alkaa selvitellä juttua. Pian hän on sotkeutunut kokaiinin salakuletusringin jäljille ja mukana olevat huumekartellit, niiden pomot ja paikalliset intiaanitkin ovat koko jutussa mukana. Coxman päättää kostaa kaikille yksi kerrallaan, ja pääsee koko ajan lähemmäs pääsyyllistä, kunnes kaikki ovat toistensa kimpussa.

ELOKUVA ON äärimmäisen väkivaltainen. Aina kun nyrkit heiluvat, kuuluu lattialle putoilevien hampaiden kilahtelu. Veri punaa valkoiset hanget. Myös lumiauraa voi käyttää koston välineenä. Mutta väkivaltaisuuden rinnalla kulkee koko ajan ihan hillittömän absurdi ja musta huumori. Vain niinkuin täällä pohjolassa osataan. Sillä lailla Hugleikur Dagson tyylillä. Saako tälle edes nauraa? Myös Coenin veljesten elokuvat tulevat mieleen, Fargo varsinkin. Jotain yksinkertaista samankaltaisuutta tässäkin on. Myös tuppukylän ihmisten hahmogalleria on äärimmäisen omituinen ja kutkuttavan mielipuolinen.

Neesonista en ole koskaan kummoisemmin näyttelijänä pitänyt, mutta nyt hän kyllä loistaa roolissaan, hieman yksinkertaisena ja kilttinä, mutta silti niin kostonjanoisena isänä. Ja Tom Bateman rikkaana, limaisena ja ylimielisenä nilkkinä on kuvottavan hyvä.

Leffan voisi pelkästään katsella jo upeiden vuoristomaisemienkin vuoksi. Tämän leffan voi varmasti katsoa monta kertaa uudestaan ja uudestaan hykerrellen. Ihanan mainio ja piristävä.

Ps. Katsoin alkuperäisen. Samat tähdet antaisin sillekin, ja ymmärrän hyvin miksi jenkkiversio on tehty. Norjan ja ruotsin kielet ovat amerikkalaisille liikaa. 

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää