Nicholas Hoult in the film TOLKIEN. Photo by David Appleby. © 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved

Tolkien


Näyttävä, mutta tylsä biografia


Se on aina hieno ja upea asia, kun suomalaiset pääsevät näyttämään kykyjänsä maailmalle. Dome Karukoski tekee nyt sen, minkä Renny Harlin teki jo kolmisen kymmentä vuotta sitten. Harmillisesti elokuva ei kyllä aihepiiriltään saa minua syttymään millään lailla, mutta toivottavasti Tolkien ja Sormusten herrojen fanit tuovat lippuluukulla rahaa.

Viime vuosisadan loppu puolella syntyneen J. R. R. Tolkienin elämänkertaelokuva alkaen hänen lapsuudesa siirtyen nuoruusvuosiin, satuja lapsilleen lukeneen äidin kuolemaan aina Tolkienin kouluaikoihin, jossa hän tapaa elämänsä neljä parasta ystävää. Saamme myös seurata hänen elämänsä rakkauden, Edith Brattin, sydämen valloitusta vaikeuksien kautta. Lopulta pätkiä ensimmäisen maailmansodan sotatantereelta, jossa Tolkien näkee sodan savuissa ja varjoissa tulevia fantasiahahmojaan, ja lopulta elämää sodan jälkeen. Vasta lopputeksteissä mainitaan Taru sormusten herrasta kirjat.

Elokuva on näyttävä ja Karukoski on ohjannut sen hienosti. Aivan täysin kunnon Hollywood mittapuun täyttävä luomus. Näyttelijät on valittu hyvin ja kaikki toimii tältäkin osin. Varsinkin Tolkienia näyttelevät Harry Gilby (nuori Tolkien) ja Nicholas Hoult (aikuinen Tolkien) ovat nappi osumia rooleissaan. Mutta valitettavasti minua ei tämä aihe, eikä henkilö jaksa kiinnostaa pätkääkään, niin minun on myönnettävä, että tylsistyin täysin leffaa katsoessani. Jonkinlaista tyhjäkäyntiä elokuvassa myös oli. Faneille elokuva on varmasti odotuksen väärtiä katsottavaa.

Hienoa, että Karukoski on päässyt tällaisen mielenkiintoa herättävän elokuvan tekemään ja mitä suurella kunnioituksella Domea kohtaan toivon, että herralle aukeaa pitkä ja tuottoisa ura rapakon tuolla puolen elokuvien parissa.

Arvio 2/5

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää