Matilda

4/5

Kuvassa: Villa Murtagh
Kuva: Kari Sunnari

Aikuisia ja lapsia puhutteleva Matilda on kansainvälisesti palkittu musikaaliteos ja nyt se on nähtävissä Tampereella!

Tampereen Työväen Teatteri päräyttää syksyn ehdottoman piristysruiskeen, Matildan, ilmoille. Suomen kantaesityksensä saava iloittelu on täynnä sopivan anarkistista tyttöenergiaa. Se perustuu Roald Dahlin klassikkoon, josta näytelmän on käsikirjoittanut Dennis Kelly. Musikaalin sävellys ja sanoitus on Tim Minchinin käsialaa. 

Matilda kertoo hyväsydämisestä, mutta vahvatahtoisesta tytöstä. Hän on innokas lukemaan ja puolustaa pyyteettä ystäviään, vaikka hänen omat kotiolonsa eivät olekaan aivan kohdallaan. Silti Matilda ei suostu jäämään jalkoihin vaan uskoo itseensä. Tarina on varmasti huikean mielenkiintoinen ja mielikuvituksellinen matka nuorille katsojille, mutta laittaa aikuisen kohtaamaan myös itsensä – olenko minä oman elämäni Matilda, Miss. Trunchbull vai kenties Miss Honey? 

Ensi-illassa Matildana nähtiin Villa Murtagh ja on vaikea uskoa, miten karismaattinen tähti tästä nuoresta tytöstä on kasvanut TTT:n Matilda-koulussa. Hänen läsnäolonsa täyttää koko ison näyttämön – tähän eivät kaikki konkaritkaan pysty! Murtaghin rinnalla Matildoina vuorottelevat Alma Järvesivu ja Helinä Puusa.

Näytelmässä on sadunomaisia absurdiutta ja yllättävää mustaa huumoria, josta miettii, saako tälle edes nauraa? Kuitenkin kohtaukset vedetään niin hyvin, että sitä huomaa nauravansa penkkirivin kanssa vedet silmissä. Varsinkin Jani Karvisen Miss Trunchbull vetää on huikeaa kokovartalokomediaa. Jyrki Mänttärin ja Anna-Maija Tuokon Mr. Ja Mrs. Wormwood olivat niin ikään mahtavan epäsovinnaiset vanhemmat alusta loppuun saakka kolmatta pyörää, Rudolphoa (Jack Johansson) unohtamatta. Juroa Matildan isoveljeä esittävä Juha-Matti Koskela on saanut teinin pidättyvän estyneisyyden valjastettua huimaan komiikkaan. Lämmin viisaus ja empatia asuivat Pihla Pohjolaisen Miss. Honeyssä ja aina loistavan Petra Karjalaisen Mrs. Phelpsissä.

Matilda on näyttävä ja viihdyttävä kokonaisuus, josta ei voi poistua hymyilemättä. Leikittely koko elämän kaikissa sävyissä maalaa kauniin kokonaisuuden Tampereen Työväen Teatterin isolle näyttämölle –taattua varmaa laatua ohjaaja Samuel Harjanteelta

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää