Ghostface in Paramount Pictures and Spyglass Media Group’s ”Scream.”

Scream

4/5

KUVA: Ghostface in Paramount Pictures and Spyglass Media Group’s ”Scream.” Photo Courtesy of Paramount Pictures and Spyglass Media Group. Copyright: @2021 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Jälleen toistetaan hyväksi todettua kaavaa

Uskokaa tai älkää? Kyllä. Siitä on jo 25 vuotta kun Drew Barrymore silvottiin hengiltä silmiemme edessä valkokankaalla. Silloin katsojat olivat tyrmistyneitä. Eihän isoa nimeä, ja leffajulisteessa poseeraavaa päätähteä voi tappaa jo muutaman ensimmäisen minuutin aikana! Mutta ohjaaja Wes Craven (RIP) teki niin. 

Muutenkin ensimmäinen Scream-leffa sekoitti tyylikkäästi koko kauhuelokuvascenen pakan nerokkaalla ja uudenlaisella tarinallaan. Kiitos myös nerokkaan Kevin Williamsonin käsikirjoituksen.

Sittemmin kolme laadukkaampaa ja ei niin laadukasta, plus tv-sarjankin saanut elokuvasaaga saa nyt uuden idearikkaan jatko-osan. Vai onko tämä nyt se finalversio? Kaikesta mitä leffassa tapahtuu, voisi niin päätellä. Vai voiko sittenkään?

Tarina on tuttu. Jälleen kerran Woodsboron pikku kaupungissa tapahtuu kummia. Ghostface murhaaja on palannut. Ja pian ruumiita alkaa kasaantua. Ryhmä teinejä epäilee toisiaan. Kaikilla on jotkut kytkökset (yllättävätkin) alkuperäiseen Scream elokuvaan. Tai siis myös stab-leffasarjaan, joka Scream elokuvissa on aiheena. Tiedätte kyllä Tässä vaiheessahan on pakko sanoa, että juu kyllä. Katsokaa nyt ainakin se alkuperäinen Scream-pohjalle, niin olette hieman inessä skenessä, ettekä ihan pihalla. 

Juonta en lähde sen enempää paljastamaa. Mutta paikalle saadaan myös tietenkin alkuperäinen näyttelijäkaarti. Neve Campbell, Courteney Cox ja David Arquette. Ja mikä mahtavinta, jopa Skeet Ulrich, eli ensimmäisen leffan pääpahis on saatu mukaan elokuvaan!

Tutun kaavan mukaisesti kaikki voivat olla tappajia. Montako niitä tällä kertaa on? Veitsi heiluu jopa aiempia osia brutaalimmin. Muutamia hyvinkin kuumottavia ja hien kainaloon saavia kohtauksia on luvassa. Elokuva osaa luoda ärsyttävää tunnelmaa ja rakentaa pelottelutematiikkaa leikitellen. Toki myös muutama ihan oikeastikin säikäyttävä kohtaus. Toki paljon kauhuelokuvista ja niiden jatko-osista puhutaan. Sekä leikitellään klassikoilla tuttuun tyyliin. Uusi sukupolvi, uudet teinit ja uudet hyvät näyttelijät.

Käsikirjoitus onnistuu mainiosti nostamaan nostalgian uuteen twistiin nerokkaasti. Tämä olisi voinut olla tylsä uudelleen toisto. On se sitäkin, mutta kierosti maustettuna, ja uudelleen tarjoavana tarjottuna. Hieman lopputeksteissä herkistyin, kun elokuva oli omistettu Wes Cravenille (Painajainen Elmstreetillä, Yön silmät ja Kauhu asuu naapurissa), joka siis ohjasi kaikki alkuperäiset neljä Scream elokuvaa. Nelonenhan jäi hänen viimeiseksi ohjaustyöksensä. 

Hyvää ja nerokasta leikittelyä kauhuleffa rintamalla. Suosittelen ehdottomasti. 

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää