Kuva: Katri Dahlström / Tampereen Teatteri

Saiturin joulu

4/5

Esitykset:
21.12.2020 klo 14.45
22.12.2020 klo 18.15
Liput livestreamaukseen: Lippupiste

Tampereen Teatterin Saiturin joulun taika ei kärsi streamatessakaan

Joulutarinoiden klassikko, Charles Dickensin Saiturin joulu on päässyt jo ikoniseen asemaan Tampereen Teatterissa. Yhdeksättä esitysvuottaan pyörivä joulunäytelmä ihastuttaa niin pieniä kuin suuriakin joulunystäviä. Onpa Saiturista muodostunut jopa traditio monille pirkanmaalaisperheille. Tänä vuonna näytelmästä nautitaan turvallisesti kotikatsomoista käsin nauttien täysin suoraa livestreamiä Tampereen Teatterin näyttämöltä. Streamattu Saiturin joulu katsottavissa vain suorana lähetyksenä lipussa lukevaan kellonaikaan. Esityksestä ei muodostu tallennetta.

Saiturin joulu on useimmille tuttu kertomus itsekkäästä ja läpeensä paatuneesta, kaupungin kuuluisimmasta kitupiikistä Scroogesta, jolle menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden haamut ilmestyvät aattoyönä kummittelemaan. Tarinaa ovat varioineet niin Aku Ankan veljenpojat kuin Muppetitkin lukuisien muiden ohella. Ja onhan Dickensin Scrooge myös maailman kuuluisimman kitupiikin esikuva. Scrooge McDuck eli tutummin Roope Ankka syntyi vuonna 1947 Carl Barksin kynästä nimenomaan Saiturin joulun innoittamana. 

Saiturin roolia vetää uskottavalla varmuudella Ilkka Heiskanen ja muissa rooleissa nähdään Tampereen teatterin huikean taitavaa kaartia Matti Hakulinen, Eeva Hakulinen, Ville Majamaa, Pia Piltz, Arttu Ratinen, Elina Rintala, Pyry Smolander, Osku Ärilä, Amelia AuvinenAntti Heinonen ja Aatu Auvinen. Koko ensemble herättää tarinan niin verevästi eloon, että teatterin taika välittyy kotikatsomoihin saakka. Näytelmän on ohjannut Tommi Auvinen.

Streamaus tuo esitykselle myös uuden tason, kun esitys tulee omalle ruudulle kotiin. Kameroin verkon yli välitetyn esityksen video-ohjaus nostaa esiin aivan uusia, ehkäpä katsojalle näkymättömiäkin asioita vahvemmin esiin. Toisaalta häivyttäen kokonaiskuvaa ja katsojan mahdollisuutta seurata kaikkea näyttämöllä tapahtuvaa. Tästäkin huolimatta livelähetys onnistui erinomaisesti Tampereen Teatterista ja näytelmä sai toisaalta aivan uuden ulottuvuuden Saiturin joulun jo nähneille katsojille. Lisäksi streamaus mahdollistaa näytelmäkokonaisuuden jakamisen myös niiden läheisten kesken, jotka eivät pääsisi muuten Tampereen Teatteriin paikan päälle näytelmää katsomaan. 

Tekninen toteutus on varmaa ja live-esityksen taltiointi sujuu nautittavan vakaasti, eikä myöskään verkkoyhteydessä ilmennyt häiriöitä. Ennen esitystä useaan kertaan toistuvat ohjeet ja koko prosessi rekisteröitymisestä katseluun saakka oli Keikalla.fi-palvelussa vaivatonta. Lisäksi elähdyttävän lisän toivat kurkistus kulisseihin sekä näyttelijöiden Eliisa Piispasen ja Mari Turusen juonnot sekä ennen esitystä kuin näytelmän väliajalla. Ainakin meidän kotikatsomomme toivoisi useamminkin tämänkaltaisia kurkistuksia myös lavasteisiin. 

Man Made Lifestyle sai esityksen arviointia varten maksuttoman lipun. Kulttuurialan haasteellisen ajan vuoksi haluamme kannustaa lukijoita streamin pariin ja olemme keränneet alle tiedot seuraavista esityksistä ja livestreamin katseluoikeuden ostamiseksi:
Tampereen Teatterin Saiturin joulu -livestream esitetään vielä maanantaina 21.12.2020 klo 14.45 sekä 22.12.2020 klo 18.15. Lipun hinta on 14,90 euroa. Ostamalla lipun tuet kulttuuri- ja tapahtuma-alaa koronan aiheuttamassa haastavassa nykytilanteessa. Voit myös halutessasi valita kannatuslipun, jonka avulla tuet teatterin toimintaa. Yhteisölippu on tarkoitettu ryhmälle (esim. koululuokka, ryhmäkoti, päivätoiminnan yksikkö), joka katsoo esityksen yhdellä laitteella. Osta katseluoikeus Lippupisteen verkkosivuilta.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää