Kolme tapaa tehdä kahvista nautinto

Unohda työpaikan automaattikahvi ja keittimessä pitkään kitkeröitynyt halppissaludo. Kahvikärsimys on helppo muuttaa kahvinautinnoksi. Eikä se edes vaadi satasten investointeja.

Tässä kolme vaihtoehtoa hyvän kahvin metsästäjälle.

1. Aeropress: kahvi suoraan kuppiin

Yksinkertainen Aeropress kaipaa kaverikseen kahvimyllyä.
Yksinkertainen Aeropress kaipaa kaverikseen kahvimyllyä.

Kyllä. Se näyttää seksivälineeltä. Kyllä. Sen kehittäjäfirma tekee frisebeekiekkoja. Kyllä. Sillä saa loistavaa kahvia. Kyllä. Se on helppokäyttöinen ja samalla haastava.

Aeropress näyttää äärimmäisen yksinkertaiselta: kaksi sisäkkäin menevää muoviputkea, joiden välissä on suodatin.

Ja yksinkertaista on vehkeen käyttäminenkin: toisen sylinteriputken pohjalle suodatinpaperi ja sen päälle 6-7 grammaa kahvia vesidesiä kohti. Päälle noin 94-asteinen vesi, pieni sekoitus ja reilun puolen minuutin odotus. Sen jälkeen kahvi painetaan toisen sylinterin avulla hitaasti suodatinpaperin läpi suoraan kuppiin.

Vaikeinta Aeropressissä on löytää sopiva kahvijauhatus, parasta laitteeseen on hivenen suodatinjauhatusta hienompi kahvi – uuttoaika kun on niin lyhyt. Aeropressin hienous on siinä, että kahvista tulee lähes aina hyvää ja pehmeää (kunhan mittaa ainekset oikein). Samaan aikaan kyse on baristan eli kahvia valmistavan ihmisen käsityötaidosta: uuttamisaika, männän puristusnopeus ja monet muut asiat vaikuttavat lopputulokseen. Hifistelijät löytävät netistä paljon ohjeita esimerkiksi Aeropressin käyttämisestä väärinpäin.

Hinta: noin 40 euroa.

 

Näin teet kahvia Aeropressillä

 

2. Pressopannu: halpa ja varma tie hyvään kahviin

Pressopannu on helppo, varma ja  edullinen tapa valmistaa hyvää kahvia. Pressopannu on yksinkertainen. Siinä on lasikannu ja mäntä, jonka metalliverkko suodattaa kahvin. Baristan rooli juoman onnistumisessa on varsin pieni.

Kahvin valmistaminen on helppoa. Mittaa kannuun noin 6-7 grammaa (eli kahvimitallinen) kahvia per desilitra vettä. Pressopannuun sopiva jauhatus on keskikarkea. Jos mahdollista, käytä juuri pressopannulle suunniteltua jauhatusta. Muussa tapauksessa pannukarkeus on suodatinjauhatusta parempi valinta.

Keitä vesi esimerkiksi vedenkeittimellä ja odota pari minuuttua,  veden lämpötilan pitää olla noin 92-96 astetta

Kaada vesi kannuun,  sekoita kevyesti ja aseteta kansi paikalleen mäntä yläasennosssa. Odota 3-4 minuuttia ja paina mäntä tasaisesti pohjaan. Nauti kahvi heti.

Hinta: koosta riippuen alkaen noin 20 euroa.

 

Hyvä kahvi on arjen luksusta.

 

3. Suodatinkahvi: tuttu valinta

Kahvinkeitin on kaikkille tuttu tapa tehdä kahvia. Suodatinkahvi on muutaman vuoden ajan ollut myös kahvihifistelijöiden valinta. He tosin eivät käytä kahvinkeitintä, vaan erillistä suodatinsuppiloa ja kaatavat kuuman veden käsin jauhetun kahvin päälle. Käytännössä siis suodatinkahvia käsityönä.

Jos käsityöläisyys ei kiinnosta, hyvää kahvia saa aikaan myös automaattisesti ihan tavallisella kahvinkeittimellä. Se ei ole edes vaikeaa, kun muistaa muutaman perusasian:

1. Muista puhtaus. Pese kahvinkeittimen pestävät osat säännöllisesti. Lasikannu olisi hyvä pestä jokaisen käytön jälkeen. Käytä kahvinkeittoon aina raikasta, kylmää vettä.  Äläkä ikinä kaada keittimeen vettä kahvinkeittimen lasikannulla, kannussa kun on usein kahvin jäämiä ja rasvaa.

2. Valitse oikea kahvi. Suodatinkahvissa käytetään melko hienoksi jauhettua kahvia – siis sitä, mitä kaupassa myydään suodatinjauhatuksena. Parhaimmillaan kahvi on vastajauhettuna (mielellään kotona pavuista juuri ennen kahvinkeittoa). Avattu kahvipaketti kannattaa säilyttää mahdollisimman tiiviisti suljettuna. Älä kaada kahvia paketista toiseen astiaan.

Suomalainen peruskahvi on  vaaleapaahtoista, kannattaa rohkeasti kokeilla tummempia vaihtoehtoja!

3. Mittaa kahvi huolella. Perussääntö on noin 6 grammaa kahvia desilitraan vettä.  Tavallinen kahvimitta on yleensä  6-8 grammaa, eli se riittää reiluun desiin  – siis perinteiseen kahvikupilliseen. Kannattaa muistaa, että yksi mukillinen kahvia on kaksi tai jopa kolme kupillista. Hifistelijät punnitsevat kahvin, mutta tasaisten mittalusikoiden avulla pääsee ihan riittävään tarkkuuteen.

Kahvin mittaamisen kannattaa  käyttää aikaa, sillä kahvin oikea määrä on ratkaisevan tärkeää onnistumiselle. Jos kahvi maistuu kitkerältä, se on luultavasti liian laihaa. Käytä siis seuraavalla kerralla enemmän kahvia.

4. Valitse hyvä keitin. Hyvä kahvinkeitin on helppo puhdistaa ja sen keittolämpötila on koko ajan noin 93-96 astetta.

Anna keittimen suodattaa koko kahvimäärä ja sekoita valmis kahvi. Nauti heti.

 

 

 

 

Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää