Scream-sarja

Ysärikauhu saa uuden alun Netflixin puolella.

Ensimmäisestä alkuperäiseatä Scream-elokuvasta on kulunut jo aikaa, joten on jo todellakin aika pistää asia uudelleen vireille. Kyseinen leffa mullisti kauhuleffa genren ja aloitti uuden buumin. Väsyneet huonoefektiset kauhuelokuvat kökköine monstereineen saivat väistyä. Jälleen kerran veitsi sai heilua kunnon slasher-meiningillä. Tosin myös lievästi pilke silmäkulmassa. Sittemmin leffasarja hiipui jatko-osien (vuosina 1997 ja 2000) myötä. Neljäs osa (2011 ja about kaksikymmentä vuotta myöhemmin ykkösosasta) kuitenkin kokosi jälleen alkuperäisen kaartin, ja oli ihan ok kelvollinen pätkä.

Alkuperäisen elokuvan käsikirjoitaja Kevin Williamson tehtaili vuodesta 1996 eteenpäin monia teini-ikäisille suunnattuja elokuvakäsikirjoituksia. Hänen kynästään ovat lähtöisin muun muassa Kauhun oppitunnit, monta jaksoa Dawson’s Creekiä ja Cursed. Osa parempia kuin toiset ja on joukossa muuama valitettavan unholaankin jäänyt neronleimaus (Tappavat arvosanat).

Wes Cravenia pidetään yhtenä kahugenren suurnimistä. Hän on huudattanut yleisöä kauhusta jo  useita sukupolvia. Hänen meriitteihinsä kuuluu myös ylä ja alamäkiä. (Painajainen Elm Streetillä, The Last House on the Left, ja oma lempparini Kauhu asuu naapurissa). Craven päätti maallisen vaelluksensa tämän tv-sarjan aikoihin, ja viimeinen jakso onkin omistettu hänelle.

ENNEN KUIN lähdemme puimaan itse sarjaa, on minun tunnustettava jotain. En ole vielä katsonut sarjan viimestä jaksoa ollenkaan. En vielä. Hyvää kannattaa odottaa ja loppuratkaisu tulee varmasti olemaan mieleenpainuva ja kekseliäs niinkuin kyseisissä elokuvissakin.  Uusi käsikirjoitus, ohjaus ja tuotantotiimi varmasti takaavat sen. Ja jo sekin, että sarja esittelee tuoreita teininaamoja, joiden pärstät eivät ole puhkikuluneet.

Ihmissudet, noidat ja vampyyrit on niinku niin last season

Tapahtumat sijoittuvat Lakewood-nimiseen pikkukaupunkiin. Eli nyt ei siis ole kyse virallisesta Scream elokuvien jatkosta, joiden tapahtumat liittyivät Woodsboron pikkukaupunkiin, jossa Ghostface-niminen tappaja/tappajat silpoivat teinejä. Mutta elokuvien lailla uusi tappaja käyttää tehokkaasti nykyajan kanavia. Älypuhelimet, netti, läppärit, videokamerat, Twitter ja Facebook ovat ahkerassa käytössä hullulla tappajalla.

Ensimmäisessä osassa nettiin levinnyt videopätkä aiheuttaa kohua tuppukylän teinien keskuudessa. Videossa nähdään hyvinkin elokuvista tutunoloinen kylmäverinen murha naamioidun psykon toimesta. Nyt on todettava, että uusi naamio on uudistettu hienosti. Se on todella ahdistava ja pelottava. Myöhemmin sarjassa selviää myös naamion alkuperä.

Sarjan keskeisiä teemoja on teinien keskinäiset suhteet, kuka netissä mitäkin julkaisee, kuka paneskelee kenenkin kanssa ja myös sarjan vanhemmilla on omat luurangot kaapeissaan.

Sarjassa on hyvä meininki ja poljento. Ruumiita rapsahtelee sopivaan tahtiin, ja jopa yllättävästi (joka ei tule yllätyksenä leffasarjaa tunteville) päähenkilöitä poistuu manan maille ripeään tahtiin. Myös teinien keskinäiset suhdesopat ovat mielenkiintoista katsottavaa. Siippani asteli paikalle kun katselin sarjaa: ”Ai onko tää Valehtelevat viettelijät? Vai onko tää Gossip Girl?” Eli samalla buumilla mennään kuin tähän astisissa teinihittisarjoissa. (Vampyyripäiväkirjat, Scream Quuens, Once Upon Time)

SARJA VILJELEE tuttuun tapaan viittauksia kaikkiin mahdollisiin kauhuelokuviin, elokuviin ja tv-sarjoihin, joten kyseisestä asiasta kiinnostuneilla on täysi työ bongata kaikki mahdolliset viittaukset tästä kymmenen jakson (á noin 45 min) ensimmäisestä tuotantokaudesta. Ja tokihan mukana on huikeaaa piilomainontaa: ”it sounds like maybe it’s time to get Netflix.”

Vaikka sarjassa lahdataan porukkaa hyvällä tahdilla, se ei kuitenkaan ole kovinkaan väkivaltainen tai pelottava. Verta toki roiskitaan, mutta ihan kaikkea ei kuitenkaan näytetä. Lisäksi kun mukana viljellään koko ajan hyvää huumoria, ruumiit unohtuvat pian hihityksen alle. Ehkä huikeimmat naurut saa kauneimman tytön vuodatus ripsivärien leviämisestä hautajaisissa. Lisämainintana pakko kehua sarjan hyytävänkaunista tunnaria.

Uskoisin, että sarjan parissa viihtyvät niin teinitytöt kuin pojatkin ja varmasti kaikki, jotka edes hieman kauhua diggaavat.

Ei muuta kuin hurmeisia kauhistelu hetkiä! Onneksi saamme jo ensi keväänä nauttia toisesta kaudesta!

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää