Khruangbin – The Universe Smiles Upon You

Khruangbin on Texasin Houstonista ponnistava instrumentaalista thai-funkkia soittava yhtye. Haastavalta kuulostava konsepti osoittautuu basisti Laura Leen, kitaristi Mark Speerin ja rumpali Donald Johnsonin käsittelyssä äärimmäisen hyvin rullaavaksi ja huolitelluksi melodiailotteluksi. Lee kertoo yhtyeen rakentavan kappaleet instrumenttien vuoropuheluksi, jossa basso ja rummut luovat kehikon, jonka sisällä kitara saa ”laulaa”. Tämä rakennelma antaa kitaristi Speerille mahdollisuuden maalata äänimaailmoja, joissa melodiakulut korostuvat ja kuljettavat tasaisesti rullaavia kappaleita sitoen levyn kauniiksi kokonaisuudeksi.

Kappaleiden täyteläisyys yllättää – laulua ei kaipaa, vaikka sille tilaa kappaleissa olisikin. Soundit ovat puhtaat, mutta kitaran kaiku luo kaihoisan tunnelman. Speer hallitsee instrumenttinsa nyanssit, ja painotukset yksittäisissä äänissä saavat kitaran hengittämään ja tulkitsemaan melodioita laulunomaisesti.

The Universe Smiles Upon You on yhtenäinen paketti, jossa kappale vaihtuu toiseen huomaamatta. Yksikään kappale ei erotu erityisenä kultahippuna, mutta levyn kuunneltuaan sen laittaa mielellään soimaan uudelleen. Khruangbin tekee hyvän mielen musiikkia, joka sopii erityisen hyvin niihin hetkiin kun pimeys ja kylmyys alkaa ahdistamaan siinä määrin, että päätyy selailemaan lentotarjouksia jonnekin, missä huominen ei ole eilistä kummempi ja lasipullo kädessä hikoilee auringon lämmöstä.

Maistiainen: Khruangbin – Dern Kala

 

Antti A

Lue lisää