untitled-6918.dng

Outolintu-sarja: Uskollinen


Miellyttävästi rullaava scifeily leffa koukuttaa


Nyt on heti alkuunsa tunnustettava, että en ole tämän leffasarjan aiempia osia edes nähnyt. Halusinkin testata voiko näihin leffoihin hypätä matkaan ihan noviisina kesken kaikkea. Ilmeisesti voi. Ja aionko katsoa aiemmat osat? Se selviää kritiikin lopusta.

Ilmeisesti aiemmissa osissa on taisteltu ja juoniteltu post-apocalyptisessa Chigacossa. Salaperäinen muuri ympäröi kaupunkia. (Miksi näissä dystopioissa muuten aina on muuri? Ja erilaisia luokkaeroja?)

Pääsankari parin lisäksi kolme rohkeaa nuorta selviytyy muurin toiselle puolelle kohdatakseen pelkkää autiomaata, joka on joskus ollut radioaktiivinen ja itkee edelleen sateena verenpunaisia kyyneleitä.

Todellisuus on kuitenkin toinen. Autiomaassa on keidas, kaupunki jossa ei ole kovin suuria luokkaeroja. Kaikilla on oma toimenkuvansa ja duuninsa ja muutenkin hyvät oltavat. Kaupunkia johtaa lasisesta tornistaan David, joka kertoo pääosan sankarittarelle, että Chigaco on vain koe, jossa etsitään täydellistä geeniperimän omaavaa henkilöä. Ja tottakai päähenkilömme Tris on juurikin ainoa tällainen henkilö. Kaikissa muissa on vajavaisuuksia.

Sitten siirrytäänkin vielä suurempaan ja hienompaan kaupunkiin tapaamaan muita johtajia. Ja tässä välissä kaikki juonittelevat toistensa selkien takana. Lähimmistä ystävistä tulee karvaita pettureita, kehenkään ylempi tahoiseen ei voi luottaa ja samalla Chigacossa eri ryhmittymät valmistautuvat keskenäiseen sotaan.

Täytyy myöntää, että kesken elokuvasarjan mukaan hyppääminen sujui yllättävän helposti. Taustoja valotettiin juuri sen verran kuin neitsytkatsoja tarvitseekin. Tarinankuljetus ja itse käsikirjoitus imaisi lennokkaasti mukaansa.

Vaikka nyt on kyse teineille tarkoitetusta leffahömpästä, tätä kuitenkn katsoi vaivattomasti ja vaivaantumatta.  Ja eihän tätäkään leffaa voi olla vertaamatta Nälkäpeli-sarjaan. Itseasiassa tämä osa oli oikeastaan parempi kuin koko Nälkäpeli-sarja yhteensä.

Oudointa on se, että yleensä nämä viimeisen kirjan leffaksi kääntyvät ensimmäiset puolikkaat (viimeinen, kirjan loppuosa elokuva tulee valkokankaille 2017) ovat olleet kiusallisen huonoja. Mutta tässäpä leffassa homma on saatu toimimaan.

Pääosin kaikki näyttelijät tekevät ihan hyvää työtä, ei vain dollarin kuvat silmissään, vaan ihan oikeasti ja tosissaan. Tehosteet toimivat ja apocalyptinen maailma kaupunkikeitaineen näyttää uljaan uskottavalta. Hyvää ja viihdyttävää. Edes reilu kaksi tuntinen kesto ei tuntunut pitkältä, sen verran leffa etenee koko ajan. Ja kyllä viikonloppuna on ihan pakko katsastaa sarjan aiemmat elokuvat.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää