Aja, muotoile ja trimmaa


Parta pukee miestä ja säännöllinen trimmaus auttaa ylläpitämään siistin lookin.


Partaa on käytetty maskuliinisuuden symbolina jo vuosisatoja ja partatyylien uuden tulemisen myötä näyttää siltä, että siloposket eivät ole vielä hetkeen tulossa takaisin. Partatyylejä on monenlaisia, eikä ole olemassa yhtä ratkaisua, joka sopisi kaikille. Parranajon asiantuntijan Chris Foster määritteli viisi vuoden 2016 partatyyliä:

1. Viktoriaaninen kokoparta

Kuten nimestä voi päätellä, kyseessä on paksu ja tuuhea parta, joka peittää ylähuulen ja posket ja ulottuu pulisongeiksi kasvojen sivuille sekä suun ympäri pyöristyen lopulta leuan yli kaulalle. Ensimmäinen tällainen partatyyli ilmaantui Krimin sodan aikana kun parranajosaippuan niukkuus ja julma Krimin talvi tekivät parranajon mahdottomaksi. Kun sota loppui, sankarit palasivat paksujen partojen kanssa. Ihmiset alkoivat yhdistää paksun parran rohkeuteen, eheyteen, kunniaan ja sotajoukkoihin. Kokoparta näyttää helposti epäsiistiltä, joten partatrimmerin säännöllinen käyttö on tärkeää, jotta tyyli pysyy siistinä.

2. Lyhyempi kokoparta

Tämä on myös kokopartatyyli, mutta enemmän ammattimaisella vivahteella. Kun kokoparta on tyypillisesti tasapitkä kaikkialta, tämä versio on lyhyempi leuasta. Tässä tyylissä myös poskien alueen parta trimmataan lyhemmäksi, jotta luonnollinen muoto säilyy.

Aseta trimmeri 2-3 mm ja aja vastakarvaan. Tiivisparta vaatii paljon hoitoa kasvatusvaiheessa. Partakarvan pitää pysyä lyhyenä ja linjojen muotojen tiukkoina. Lopputuloksena parta antaa kasvoillesi vahvaa ilmettä.

3. Kello viiden sänki

Tämä hyvin tunnettu tyyli tummentaa miehen piirteitä iltapäivällä aamun parranajon jälkeen. Tämä tyyli on ollut Hollywoodin julkkisten punaisen maton tyylinä monia vuosikymmeniä ja se toimii mikäli partakarvasi kasvavat nopeasti. Miksi se on juuri kello viiden sänki? Nimi juontaa juurensa 1800-luvun Englannin ylemmän luokan tapaan juoda teetä kello viideltä.

Kello viiden sängen saa muotoiltua partatrimmerin terällä 0.5-1 mm.

4. Jaw Dropper

Tämä suosittu tyyli sisältää modernin twistin perinteiselle pukinparralle. Periaatteessa tämä on samanlainen kuin pukinparta, mutta tässä versiossa parta jätetään kapeammaksi kuin perinteisessä pukinparrassa. Pukinpartoja on nähty jo jonkin aikaa, joten tästä uudesta versiosta voi odottaa isoa hittiä vuonna 2016!

Tämän tyylin saat, kun kampaa partaa alaspäin ja asettaa partatrimmerin terän 3-5 mm pituuteen. Trimmaa parran ja viiksien alue tasaiseksi. Aja loput viikset ja parta ilman kampaosaa, mutta jätä pieni osa alahuulesi alapuolella ajamatta.

5.    Biker-parta

Mitä saadaan kun yhdistetään mursunviikset ja Jaw Dropper? Biker-parta! Biker-parta on ikoninen 2000-luvun moottoripyöräilijöiden kulttuurissa ja on tullut yhä suositummaksi Breaking Bad -televisiosarjan Walter Whiten myötä.

Biker-partatyylin tyylin saa luotua ajamalla trimmerillä viikset tarkaksi ja muotoilemalla muu parta Jaw Dropper -tyylin mukaiseksi. Tämä vahva statement-parta kääntää päät.

Oikeat työkalut parran muotoiluun

Jo vuodesta 1921 toimineella Braunilla on pitkä tuntemus grooming-tuotteista. Braun on uudistanut muotoilusarjan ja parran muotoiluun sarjasta löytyy kaksi tuotetta oman tyylin luomiseen.
Beard_Trimmer_BT5050_frt_blk (ID 106960)

Parta hallintaan: Braun Beard Trimmer BT5050

Braunin laadukkaan partatrimmerin mukana tulee kaksi muotoilukampaa, joiden avulla erilaisten partatyylien muotoilu ja ylläpitäminen onnistuu vaivatta. Tarkkuuskammassa on lukittava valintakiekko, jonka avulla kampa on säädettävissä 1–10 mm pituuteen puolen millimetrin portaissa. Pidemmän parran kampa on säädettävissä 10–20 mm pituudessa kahden millimetrin portain liukusäätimellä. Hieman hiustrimmeriä kapeampi terä leikkaa hyvin ja seuraa ketterästi kasvojen muotoja trimmaillessa rajoja ilman ohjainkampoja. Trimmerin voi puhdistaa juoksevan veden alla. Tunnin latauksella laitetta voi käyttää 40 minuuttia. Braun Beard Trimmeriä käyttää joko langattomasti tai verkkovirtaan kytkettynä. Hinta noin 75 euroa.

– Mukavasti käteenistuva Braunin partatrimmeri vaikuttaa laadukkaalta kuluttajalaitteelta. Terät vaikuttavat alkuun leikkaavan hyvin. Pitkän parran kampa ei ohjaa partaa riittävän hyvin ja laitteen teho ei aivan riitä metsuripartojen ylläpitoon. Lyhyemmän parran huolitteluun hyvä valinta, kommentoi laitetta testannut Gekko.
Multi_Groomer_MG5090_frt_blk (ID 106963)

Tyyli kuin tyyli: Braun Multi Groomer MG5090

Mikäli vaihdat partatyyliä kuin paitaa, riippuen tietenkin parrankasvunopeudesta, niin Multi Groomer on valintasi. Laitteella onnistuu niin siloposkinen parranajo kuin trendikkäiden, pidempien partojen muotoilu. Leveä parranajopää Braunin SmartFoililla siistii sängen parilla vedolla. Trimmerin kampa on säädettävissä neljään pituuteen: 1,2–6 millimetrin välillä. Lisäksi ajopään kuljetussuoja toimii myös kolmen päivän partakampana. Trimmerissä on pyöräytettävä kaksoisterä: kapea trimmeri tarkkaan siistimiseen ja leveämpi suuriin linjoihin. Multi Groomer on vedenkestävä, joten voit siistiä partaasi vaikka suihkussa ja puhdistaa terät juoksevan veden alla. Tunnin lataus antaa laitteelle 30 minuuttia käyttöaikaa. Hinta noin 90 euroa.

– Yllättävän pieni, yllättävän kätevä ja yllättävän tehokas. Kovin pitkää partaa tällä ei ylläpidetä, mutta itselle kamman pisin asento oli juuri sopiva. Parranajo-osan käyttö jäi vähille, osittain siksi, että se vaati kampaosan irrottamisen ja uudelleenkiinnittämisen ja sen operaation suunnittelussa tuotekehitystiimin työ jäi kesken.  Muuten kampa, kuten koko laitekin, oli tukeva ja laadukkaan oloinen, kertoo testilaitteesta Janne.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää