Sui Ishida: Tokyo Ghoul 1


Synkähköä mangaa Ghoulien maailmassa


Jos sarjakuva alkaa sanoilla: ”Ihmisten katsotaan olevan ravintoketjun huipulla… Mutta on olentoja, jotka saalistavat heitä ruoaksi.” Tietää heti, että nyt sukelletaan hieman pimeämpään mangamaailmaan. Ja niin tehdäänkin. Tosin siinä onnistutaan vain osittain.

Tarina alkaa, kun päähenkilömme Ken Kaneki onnistuu pääsemään treffeille unelmiensa tytön kanssa, joka sattuu pitämään samasta kirjasta: Mustan vuohen jälkeläinen. Kulmilla on sattunut Ghoulien tappotöitä, ja kohta Ken onkin kujalla tällaisen hirvityksen kanssa. Tilanne päätyy Kenin heräämiseen sairaalassa, ja hänelle on siirretty uusi munuainen.

Pikkuhiljaa selviää, että munuainen on siirretty Ghoulilta. Joten näin sankaristamme muovautuu pikkuhiljaa puolighouli. Paljon sarjakuvassa viitataan Kafkaan ja metamorfoosiin. Kyseessä on kirjasarjan ensimmäinen osa, joten tarinaa tulee piisaamaan.

Ja tarina avautuu lukijalle pikkuhiljaa. Pikkuhiljaa nimittäin sekä hyvässä, että pahassa.

Mangamaisesti tarina on hidastempoinen ja jankkaava. Tässä yhdeksän jaksoa sisältävässä opuksessa ei kovin pitkälle vielä päästä. Tuntuukin, että tarina junnaa kujilla ghoulien teurastaessa ihmisiä, ghoulien taistelua reviirin hallinasta ja päähenkilön kokeiluja siitä, mitä hän voisi syödä.

Itseasiassa tarina pyörii yllätävänkin paljon erilaisten ruokakokeilujen ympärillä, ja kahvilla on stoorissa myös oma merkityksensä.

Silti tämä kirjanen on kiinnostava. Kuvitus on tyypillistä sirosti ja ohuesti piirrettyä mangaa, joka kuitenkin ghouli-kohtauksissa muuttuu paksummaksi piirrosjäljeksi ja taustat muuttuvat mustiksi ja ahdistavammiksi.

Kaunista jälkeä. Mielenkiinnolla jatkoa odotellessa.

Suomennos:Suvi Mäkelä
Toimittanut: Janne Suominen
Punainen jättiläinen

 

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää