Tanabe Gou: Ajokoira ja muita H. P. Lovecraftin tarinoita


Toimivaa ja klassista synkistelyä


Tässä mustavalkoisessa sarjakuvassa ei taida olla kyse mangasta. Ainoa mikä sen mangaan yhdistää, on Japanilainen sarjakuvataiteilija Tanabe Gou. Hahmot, ja koko piirrosjälki on hyvin länsimaista. Tarinat on luonut Howard Philips Lovecraft (1890-1937), yhdysvaltalainen kirjailija, jonka kynästä on lähtenyt useita fantasia ja kauhutarinoita.

Nämä tarinat hän kirjoitti reilun kolmenkympin iässä, ja niitä alettiin arvostaa vasta hänen kuolemansa jälkeen. Tässä pokkarissa on kolme loistavaa tarinaa: Temppeli, Ajokoira ja Nimetön kaupunki. Kaikissa tarinoissa on sopivasti pienesti hiipivää kauhua, ja sopiva annos fantasiaa. Tematiikka kaikissa tarinoissa on periaatteessa sama.

Kuolleilta ryöstetyt esineet sisältävät hiljalleen mielipuolisuuteen ja itsetuhoon vievän kirouksen. Tai löytyy omituisia olentoja omituisista temppeleistä. Unen ja todellisuuden raja hämärtyy. Kuin myös hulluuden ja järjellisyyden. Vaikka tarinat ovat vanhoja, ne ovat myös iättömiä ja siltikin toimivia. Ainakin aikuiseen makuun.

Mutta kirjan parasta antia on Goun upea piirrosjälki. Mustetta on kulunut painokoneissa hurjat määrät, niin mustia ja tummanpuhuvia nämä sivut ovat. Ihmiset näyttävät eläviltä ja useissa ruuduissa pikkutarkkaa taidetta löytyy silmiä hivelevän paljon. Kaunista, mutta ahdistavaa luettavaa.

Suomennos: Suvi Mäkelä
Toimittanut: Janne Suominen
Punainen jättiläinen

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää