Scarlett Johansson plays The Major in Ghost in the Shell from Paramount Pictures and DreamWorks Pictures in theaters March 31, 2017.

Ghost in the Shell


Tarjolla todella kaunista kuvaa, mutta onttoa ja pelkistettyä tarinaa


Reilut kaksikymmentä vuotta sitten, manga-sarjakuvasta tehty animaatio räjäytti tajuntamme. Nyt oikeilla ihmisillä näytelty versio valitettavasti vesittää siitä kaiken monitasoisuuden vetämällä kaiken oikotietä kohti maalia.

Ghost in the Shell jatkaa siitä mihin Philip K. Dick novellissaan ”Do Androids Dream of Electrick Sheep?” Eli paremmin Bladerunner elokuvana tunnettu teos jätti katsojat pohtimaan.

Mikä on ihmisen ja koneen ero? Voiko koneella olla sielu? Ja niin edelleen.

Majuri Mira Killian (Scarlett Johansson) toimii Osasto 9 palveluksessa. Osasto 9 on erikoistunut taistelemaan erilaisia cyber-uhkia vastaan.

Lähitulevaisuuteen sijoittuvassa tarinassa he saavat vastaansa Kuze-nimisen (Michael Pitt) vastustajan, joka pystyy ottamaan haltuunsa kyberneettisesti paranneltuja ihmisiä. Tappaen Hanka Robotics yhtiön isompia pomoja ja työntekijöitä.

Majuri itse on myös samaisen yhtiön koe. Kyberruumiissa elävä sielu.

Samalla elokuvassa pohditaan myös Majurin omaa menneisyyttä.

Alkuperäinen manga-sarjakuva ja sen innoittamat elokuvat ja tv-sarja pohti syvällisesti tätä ihmisen ja koneen vääristynyttä symbioosia. Mutta elokuva menee valitettavasti käsikirjoituksessaan siitä, missä aita on matalin.

Liian siloitellusti, kuin alleviivaten, sitä, että tyhminkin katsoja ymmärtäisi, mitä elokuvassa tapahtuu. Ei elokuva silti huono ole, jos sen osaa ottaa viihteenä, ja jättää syvemmät filosofiat syrjään. Ja ehdottomasti elokuvan parasta antia on sen näyttävyys.

En muista hetkeen nähneeni kuvallisesti, lavastuksellisesti, puvustuksellisesti ja tehosteellisesti näin upean näköistä leffaa. Kerrassaan kaunista ja nautinnollista silmänruokaa.

Varsinkin puvustajana toiminut Kurt and Bart on tehnyt uskomattoman hienoa työtä. Roolitus on onnistunutta. Ja kyllähän Johanssonia on tällaisissa action pätkissä ilo seurata.  Myös musiikki toimii, vaikka se ei ihan Vangeliksen Bladerunnerin tasolle ylläkään.

Toimii viihteenä ja silmäkarkkina.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää