Us


Pelottava elokuva oman pahan puolen kohtaamisesta


Ensin ohjaaja-käsikirjoittaja Jordan Peele pelotteli meitä elokuvalla Get Out ja nyt vielä inhottavammalla Us elokuvalla. Mukaan hän on saanut liudan hyviä näyttelijöitä. Elokuva on oikeasti pelottava, se on kuitenkin vinksahtaneen ja omalaatuisen taiteellinen, mutta saa myös nauramaan.

Perhe viettää kesälomaansa rannan tuntumassa Santa Cruzin lähistöllä. Perheen äiti (Oscar-palkittu Lupita Nyong’o) on kokenut kummia peilitalossa lapsuudessaan kyseisen rannan huvipuistossa. Perheen isä (Winston Duke, Black Panther) haluaisi vain lomailla leppoisasti ja lapset (loistavat Shahadi Wright Joseph ja Evan Alex) tehdä omia juttujaan. Perheen pihalle ilmestyy oudon tutun näköinen perhe, irvokkaat peilikuvat heistä kaikista. Pian käy ilmi, että nämä ”he” aikovat ottaa heidän paikkansa, ellei heitä saa hengiltä. Samalla sama ilmiö toistuu muuallakin.

LEFFAN JUONI on sinänsä mainion irvokas ja omalaatuinenkin. Hieman, varsinkin loppua kohti asioita selitellään liikaa, ja puolivälissä juoni jää vähän junnamaan, mutta sen antaa anteeksi. Elokuvan päänelikko tuplarooleissaan tekee hienoa työtä. Varjokuvat ”heistä” ovat oikeasti ahdistavia ja pelottavia. Kissa-hiiri-kohtauksissa myönnän kyllä pelänneeni montakin kertaa. Silti leffa aiheuttaa useampia hekotuksia hyvällä ja vivahteikkaalla käsikirjoituksellaan. Siinä on samalla sellaista taiteellista otetta, ettei tätä nyt mitenkään voi ihan perinteiseksi pikku pelotteluleffaksi sanoa. 

Väittäisin, että Jordan Peelessä on jotain samaa, kuin M. Night Shyamalanissa parhaina hetkinään. Myös gangsta rapilla on oma roolinsa elokuvassa. Hauskan tuplaroolin tekee myös The Handmaid’s Talesta tuttu Elisabeth Moss. 

Tällaisia erilaisia kauhupätkiäm on aina ilo katsella. Kaikki pelottavuus ei kuitenkaan perustu pelkästään jump scary -meininkiin, eikä ällöttäviin suolien kaiveluun vaan ahdistavaan ja piinaavaan tunnelmaan. Varmasti tämä myös tulee jakamaan mielipiteet, mutta minä nautin – nauroin ja pelkäsin niin pirusti.

Hieno pätkä herkullisen ja hieman oudon kauhun ystäville.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää