Diva of Finland

4/5

KUVA: Suvi-Tuuli Teerinkoski ja Linda Manelius. Kuva: Silva Mysterium Oy

Draamakomedia teiniydestä ja kilpailusta saa hymyilemään

Suomessa tehdään kyllä aivan mahtavan mainioita elokuvia, joista liian moni jää lopulta liiankin pimentoon. Esimerkiksi aiemmin arvioimani Aurora.

Tässäkin tuoreessa leffassa on samanlaista hyvänhenkisyyttä. Vaikka elokuvan aihe on meille kaikille tuttu ja rankahko, eli kilpailu hyväksytyksi tulemisesta, elokuva saa silti katsojan hymyilemään koko puolitoista tuntisen kestonsa ajan.

Pudasjärvi, eli Pudis, sijaitsee Oulusta kaakkoon. Ihmiset puhuvat hassusti murteella, ja tuntuu, että koko ajan on talvi. Päähenkilömme Henna (Suvi-Tuuli Teerinkoski) on lukion viimeistä luokkaa käyvä nuori nainen, jota yleisesti pidetään lahjakkaana. Laulaakin hän osaa. Pian naapuriin muuttaa kaunis Silja (Linda Manelius) Vantaalta. Lahjakas hänkin. Kommellusten kautta Henna sokaistuu väliaikaisesti, jolloin Silja saa hänen roolinsa Luusia (Lucia) neitona, ja muutenkin kaikkien keskipisteenä olemisen. Henna jää kakkoseksi ja alkaa juonia Siljan tiputtamiseksi palkintopallin ykköskorokkeelta. Mutta omatunto kuitenkin pakottaa kilpailijattaret puhaltamaan yhteen hiileen.

Elokuvan voima ja heikkous on käsikirjoitus. Tarina on toisaalta hyvinkin tuttu ja kevyehkö, mutta sen ehdoton voimavara ja rikkaus on upea dialogi ja pisteenä iin päälle hieno murteen ylistys. 

Meistä jokainen on ollut teini, ja tuntee pienen piston näitä elokuvan tapahtumia tutkaillessa. Itse varsinkin kun olen pienellä paikkakunnalla teinivuoteni viettänyt, pystyin hyvinkin samaistumaan elokuvan nuoriin. Aikuisinkiin myös, tosin heidän roolejansa olisin toivonut vielä enemmän kasvatettavan. 

Ihanan raikkaat uudet kasvot valkokankaalla tuovat elokuvaan kauniin loisteen. Teerinkoski ja Manelius ovat kerrassaan valovoimaisia. Ja takapirut Ii ja Iisa kyymäisinä teinihirmuina ovat kerrassaan valloittavia. Pidin elokuvan rakenteesta ja kuvaustyylistä. Huomaa, että ohjaaja käsikirjoittaja Maria Veijalaisella on lyhytelokuva tausta. 

Vahva suositus nuoremmille katsojille ja heidän vanhemmilleen. Elokuva saa hymyilemään vielä pitkään vielä lopputekstien jälkeenkin.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää