Margaritan maustaa tulinen chili ja sitruksinen tamarindi-hedelmä

Tampereella sijaitsevasta Barmaciassa cocktailit syntyvät kuin apteekinhyllyltä. Menulta löytyävt niin pisco sour, mojito, margarita, daiquiri kuin caipinrinha. Ravintolan oma erikoisuus on margarita, joka saa herkullisen ja tulisen makunsa chilitequilasta sekä tamarindi-hedelmäsiirapista.

Barmacian Leon Aguilera valmistaa margaritaa
Barmacian Leon Aguilera valmistaa margaritaa

Margarita on cocktail, joka sisältää perinteisesti tequilaa, triple seciä ja limetin tai sitruunan mehua. Juoma tarjotaan lasista, jossa on suolareunus. Margarita voidaan tarjoilla on the rocks – ravistettuna, frozen margaritana, jolloin juoma on sekoitettu jäämurskan kanssa tai straight up eli sellaisenaan.

Juoman keksijästä tai juurista ei ole täyttä varmuutta. Varhaisimmat tarinat kertovat, että Carlos ”Danny” Herrera kehitti juoman vuonna 1938 ravintolassaan Rancho La Gloriassa, joka sijaitsi Meksikossa Tijuanan ja Rosariton puolimatkassa. Danny kehitti juoman tanssija Marjorie Kingille, joka oli allerginen monille alkoholijuomille paitsi tequilalle.

Toinen paikka, jonne cocktailin juuret juontavat on Hussongin Cantinaan, joka sijaitsi Ensenadassa Meksikossa. Siellä baarimikko Don Carlos Orozco kehitti juoman tarinan mukaan vuonna lokakuussa 1941 Saksan suurlähettilään tyttärelle, Margarita Henkelille.

Meksikon virallisen uutistoimiston mukaan sekä useiden eksperttien mielestä juoman kuitenkin kehitti El Paso-Juárezin alueella toimineessa Tommy’s Place Baarissa baarimestari Francisco ”Pancho” Morales vuonna 1942. Morales lopetti kuitenkin baarityöt ja hänestä tuli Yhdysvaltain kansalainen. Hän työskenteli sittemmin USAssa maitomiehenä 25 vuotta.

Näiden lisäksi Margaritalla on useita muitakin syntytarinoita, joista osa sijoittuu myös Yhdysvaltain puolelle. Ensimmäisen kerran margaritaresepti julkaistiin Esquire-lehdessä vuoden 1953 joulukuun numerossa.

– Ravintolamme oma margaritavariaatio syntyy itsevalmistamastamme chilitequilasta sekä tamarindisiirapista. Siirappi on keitetty ravintolassamme sokerista ja kuivatusta tamarindista, jonka maultaan vahvan sitruksinen. Kuivattu tamarindi muistuttaa ulkonäöltään kuivattua taateliharkkoa, kertoo Leon Aguilera Tampereen Barmaciasta.

Chili-tamarindi-margarita

  • 3 cl vaaleaa tequilaa
  • 1 cl triple sec
  • 1/2 limetin mehu
  • tai
  • 4 cl chilitequilaa
  • 2 cl tamarindisiirappia

Juoman ainesosat ja jääpalat ravistetaan cocktailshakerissa. Juoma kaadetaan jääpalojen päälle margaritalasiin, jossa on suolareunus. Reunus syntyy helposti kostuttamalla lasin reuna limetinviipaleella ja pyöräyttämällä lasi suolassa. Suolan voi levittää esimerkiksi pienelle matalalle lautaselle.

 

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää