No Man’s Sky


Tutki tutkimatonta 


No Man’s Sky on Hello Gamesin kehittämä toiminta-hiekkalaattikko-peli. Seikkailua ja toimintaakin yhdistävä peli vie pelaajaan tietokonegeneroituun galaksiin, jossa on yli 8 446 744 073 709 551 616 ainutlaatuista planeettaa tutkittavaksi – saumattomasti ja ilman latausruutuja, olipa pelaaja sitten lentämässä avaruudesta planeetan pinnalla tai poimuhyppäämässä aurinkokuntien välillä. Samaan tapaan myös pelaaja voi ottaa pelissä haluamansa roolin avaruuspiraatista mainariin tai palkkionmetsästäjästä tuntemattomien alueiden kartoittajaan.

Tekipä matkallaan mitä tahansa, niin asioilla voi olla pysyviä seurauksia. No Man’s Skyn galaksissa ei seikkailla yksin vaan se kuhisee elämää. Kauppasaattueet tähtien välillä, piraatit, poliisit ja sotilasalukset ovat aina valmiina toimintaan samalla, kun planeetoilla kuhisee elämää. Galaksi on kaikkien pelaajien yhteinen temmellyskenttä, joka elää ja hengittää pelaajien tekojen myötä.

PELIIN ON helppo päästä sisään ja peli opettaa ja ohjaa pelaajaa erilaisilla tehtävillä: etsi raaka-aineita, rakenna varaosia ja korjaa aluksesi. Samalla on myös mahdollista kartoittaa heti ensimmäistä planeettaa, josta peli alkaa. Selkeän suoraviivaisen tutorial-vaiheen puuttuminen tosin ärsytti itseäni. Koska en aluksi täysin ymmärtänyt miten erilaisia raaka-aineita voi käyttää varaosien valmistamiseksi,  päädyin tutkimaan planeettaa useamman tunnin ajan jalan. Tälle tielle tosin peli myös ohjasi, sillä samalla kun avaruusalusta olisi voinut korjata ja puuttuvia varaosia rakentaa, peli huomautti planeetalla olevista muista kohteista, kuten hylätyistä paikallisen siviilisaation leireistä. Uutena pelaajana ei ollut selvää kuuluvatko nekin asioihin, jotka edesauttavat oman aluksen korjaamista.

Puuduttava tallustelu planeetalla opetti kyseisestä planeetasta asioita ja myös valmisti muille planeetoille sekä miten pelihahmolla selvitään. Pelin inventaarioiden käyttö ja niiden avulla Exosuitin elintoimintoja suojaavien toimintojen ylläpitäminen, aluksen ja monitoimityökalun päivittäminen ja korjaaminen on kuitenkin oikeastaan aika helppoa ja johdonmukaista. Pelissä edistyminen ja  kokemuksen karttuminen kasvattavatkin niin inventaarioiden sisältöä ja kapasiteettia kuin käytettävissä olevien laitteiden ominaisuuksia – siten myös uusilla planeetoilla selviytymistä sekä erinäisissä kontakteissa pelin eri tahojen kanssa.

EN OLE ITSE kovin kokenut pelaaja (alun harhautuminen myös osaltaan todistaa sitä), ja enkä erityisesti välitä ensimmäisen persoonan peleistä. Kuitenkin No Man’s Skyn kontrollit ovat helposti omaksuttavissa ja kuva oli miellyttävän vakaata, jolloin aluksen ohjaaminen tai maankamaralla juokseminen eivät tuota päänvaivaa.

PELIN GRAFIIKKA ei salpaa hengitystä, mutta alati muuttuvat planeetat tekevät peliin oman viehätyksensä. Happo-pastellisävyisessä maailmassa on kuitenkin tunnelmaa. Pelaajien valinnat ja ajan kuluminen muokkaavat galaksia koko ajan. Äänimaailma on miellyttävän neutraali – eteerinen musiikki lähes unohtuu taustalle ja luo osaltaan pelin tunnelman.

Minulle pelistä tuli mieleen vahvasti vuonna 2008 Maxiksen kehittämä elämä- ja evoluutiosimulaatiopeli Spore, joka tarjosi myöskin hyvin vapaan temmellyskentän. No Man’s Skyssä on jotain hyvin samankaltaista fiilistä, vaikka peli itsessään toiminnoiltaan muistuta Sporea. Peli on ehdottomasti mukavaa ajanvietettä ja se tarjoaa kaikenikäisille pelaajille oman näköistä tekemistä. Vapaa hiekkalaatikko-pelaaminen voi toki myös joitain pelaajia käännyttää pois – tarinattomuus ja samojen toimintojen jatkuva toistaminen voi käydä myös puuduttavaksi.

AIKA KERTONEE onko No Man’s Sky alkusoittoa ja rajapyykki uudenlaiselle sosiaaliselle pelaamiselle, jossa kaikkien pelaajien toiminta voi jollain tavoin vaikuttaa ja muovata omaan pelikokemusta.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää