Subaru on näyttävä menopeli kaupungilla. (Kuva: Subaru)

Kolme autoa kesämiehelle

Kesän hoteimmat autovalinnat ovat tässä. Valitse oma tyylisi kolmesta hyvästä vaihtoehdosta.

Kuuma kesä ja asfaltti kutsuu! Uusi auto ei ehkä ehdi enää alle näille helteille, mutta syksykin on hyvää autoiluaikaa.  Autotoimittaja Kari Pitkänen Laatuteksteistä valitsi mallistoista juuri tämän hetken parhaan kulkupelin kolmelle miestyypille.

 

Tosimiehelle: Mercedes-Benz G-sarja

Mercedes-Benzin G-sarjan maasturia on valmistettu vuodesta 1979 lähtien, ja mallin kulmikas, laatikkomainen olemus on pysynyt 35 vuotta lähes ennallaan.

Maastoajossa Iso Gee on yhä omaa luokkaansa. Kolme tasauspyörästölukkoa voidaan kytkeä käyttöön yksitellen. G-sarja ylittää tarvittaessa jopa 60 senttiä syvän vesiesteen tai mutalammikon.

21 sentin maavara, harvinaisen tarkkana sormenpäihin saakka välittyvä ohjaustuntuma, sivulle aukeava takaovi ja taakse kiinnitetty täyskokoinen varapyörä viestivät aikaa ja rankkaa käyttöä kestävästä äijämeiningistä.

Aloitusmallissa sykkii 3-litrainen V6-BlueTec-dieselmoottori 211 hevosvoiman teholla ja vääntää 540 newtonmetrin voimalla, mutta keskikulutus jää auton kokoon nähden kohtuulliselle 11 litran tasolle.

G-sarjan perään voi kytkeä jopa 3500 kiloa painavan jarrullisen perävaunun, joten tämä maasturi kelpaa mainiosti riuskempaakin vetojuhtaa etsivälle.

Ison Geen hinnasto Suomessa alkaa G 350 BlueTec -version 168 321 eurosta. 65 AMG -versiolle kertyy hintaa vielä kolme kertaa enemmän.

 

 

Perhemiehelle: Volkswagen Golf Sportsvan

Monen nuoren perheen toivelistalla on helppo ja edullinen tila-auto, johon voi joka tilanteessa luottaa. Volkswagen Golf Sportsvan ottaa haasteet vastaan: tilat ovat helposti ja monipuolisesti muunneltavissa, hinnasto alkaa noin 22 000 eurosta, ja ison konsernin synergiaedut näkyvät muotoilussa, viimeistelyssä ja moottorivalikoimassa.

Sportsvanin koukuttavin oivallus on takapenkkien liikkuminen eteen tai taakse 180 milliä. Tämä vapauttaa tarpeen mukaan käyttöön lisää jalkatilaa taakse tai suurentaa konttia 90 litran verran. Perhe-Volkkarin 500–590-litrainen tavaratila riittää hyvin normaaliin arki- ja lomakäyttöön.

Ajettavuus ja alustan toiminta eivät juuri jätä toiveille sijaa. Ohjaus tosin on kaupunkinopeuksiin aika lailla ylitehostettu, mutta onneksi jämäkkyys löytyy heti kun siirrytään maanteille.

Ajamista helpottamaan saa esimerkiksi katveavustimen eli kuolleen kulman varoittimen. Se varoittaa myös risteävästä liikenteestä, jos kuljettaja on esimerkiksi peruuttamassa pois parkkiruudusta. Selkeä ja havainnollinen navigaattori on ehkä parasta, mitä juuri nyt on tähän hintaluokkaan tarjolla.

 

 

Citymiehelle: Subaru BRZ

Klassinen sportscoupén ulkonäkö, ksenonvalot, tuplapakoputket, 17-tuumaiset aluvanteet, nahkaverhoillut kuppimaiset urheiluistuimet edessä, ja ajoasento lähes niin läheltä kuumaa asfalttipintaa kuin se teknisesti on mahdollista. Ja tämä kaikki vain 35 000 euron hintaluokassa. Se on Subaru BRZ.

BRZ on auto, jossa viihtyy väistämättä, vaikka ei kovaa ajaisikaan. Alusta on yllättävän jämäkkä ja jousitus kohdallaan. Roadstermainen pomputus tuntuu, jos kohdalle kuoppa sattuu, mutta ei häiritsevän voimakkaana.

Subarun 2-litrainen bensiinimoottori puhkuu 200 hevosvoiman teholla. Moottori on luonteeltaan kierroskone, eli ääni kohoaa nopeasti jalan painaessa pedaalia syvemmälle, mutta raaka sporttisuus sopiikin parhaiten tämän auton luonteelle. Tarkasti ajaen kulutus ei lupausten mukaan nouse kuitenkaan kuin runsaaseen 7 litraan.

BRZ:n kaksi takaistuinta sopivat parhaiten pikku-Fifille tai urheilukassille. Kun mies istuu eteen, taakse ei käytännössä jalkatilaa jää. Kuka sitä oikeastaan kaipaisikaan?

BRZ:n hinta laski kevättalvella kolmanneksella, ja mallin myynti onkin räjähtänyt alkukesästä 300 prosentin kasvu-uralle. Lyhyenkin lenkin autolla heitettyään voi täysin ymmärtää, miksi näin on käynyt.

 

Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää