Kuvan Nescafé-purkki on verhoutunut ruokakirjoistaan tutun Hanna Gullichsenin suunnittelemaan huppuun.

Pikanautinto

Kuvan Nescafé-purkki on verhoutunut ruokakirjoistaan tutun Hanna Gullichsenin suunnittelemaan huppuun.
Kuvan Nescafé-purkki on verhoutunut Hanna Gullichsenin suunnittelemaan huppuun.

Ehtaa kahvia nopeasti ilman ylimääräisiä välineitä.

Monet ohittavat huomaamattaan kahvihyllyllä tuon kultakantisen lasipurkin, jolla on helposti tartuttava vyötärö. Viekotteleva purkki ei kuitenkaan löydy kovinkaan monen ostoksilla kävijän korista, vaan useat jatkavat matkaa vakuumipakattujen puolen kilon kahvipakettien luo.

Niin – me suomalaiset olemme suodatinkahvikansaa ja pikakahvi on monelle tuttua vain patikkamatkalta tai katsastusaseman odotushuoneesta. Jotkut ovat saattaneet saada pikakahvia maistaakseen myös kyläilleessään vaikkapa englantilaiskodissa tai teenjuojien opiskelijaboksissa.

Pikakahviin liittyy vahvasti uskomus, että se ei ole oikeaa kahvia tai että se on vain osittain kahvia. Tutkimus todistaa tämän, sillä sen mukaan 42 prosenttia suomalaisista ei tiedä pikakahvin olevan 100 prosenttisesti aitoa kahvia. Kyselyyn osallistuneista 38 prosenttia ei osannut vastata kysymykseen lainkaan. Toisin sanoen 80 prosenttia suomalaisista on epävarmoja siitä, onko pikakahvi oikeaa kahvia vai ei.

– Pikakahvi valmistetaan samoista kahvipavuista kuin muutkin laatukahvit, Arabicasta ja Robustasta, eikä se sisällä lainkaan lisäaineita. Tuoreet kahvipavut valikoidaan huolellisesti ja paahdetaan, jotta niistä saadaan esille paras mahdollinen maku, kertoo Anna Lindqvist Nescafélta.

Nescafélla on pitkät perinteet pikakahvin valmistamiseen ja Nescafé Kulta on Suomen suosituin pikakahvi. Sveitsistä lähtöisin oleva pikakahvi on jo yli 75-vuotias. Nescafén pikakahvi saadaan veteen liukenevaksi yksinkertaisella menetelmällä, jossa keitetty kahvi pakastekuivataan tuoreena.

Pikakahvia ensimmäistä kertaa omassa keittiössä

Myönnän olevani suodatinkahvin suurkuluttaja, mutta nautin myös monesti espressopohjaisista kahvijuomista. Juon kahvini useimmiten mustana, mikä johtunee laiskuudesta ostaa maitoa kotiin.

Olen maistanut pikakahvia tietoisesti viimeksi ehkä viitisen vuotta sitten. Nescafé kertoo, että suomalaisten suosikki Nescafé Kulta on uudistunut reseptiltään. Pehmeänmakuisen kahvijuoman makua ja tuoksua on voimistettu.

Suhtaudun kokeiluuni skeptisesti. Voiko tämä maistua kahvilta? Teen itselleni ohjeen mukaisen kupillisen kahvia. Pari teelusikallista kahvia 1,5 desilitraan kuumaa, mutta ei kiehuvaa vettä. Aavistuksen perinteistä suodatintervaa vaaleammanruskea sävy vihjailee kupissa olevan jotain muuta kuin perinteistä sumppia.

Kahvin tuoksu ei ole erityisen voimakas ja nuuhkin kuppia pitkään. Otan siemauksen kahvista. Maku on oikeastaan aika miellyttävä. Ei lainkaan kitkerä, kuten olin odottanut. Hirveän täyteläiseksi ei makua voi sanoa, mutta se voittaa helposti markettien halvimmat suodatinkahvit. Itse nautin voimakkaan täyteläisestä kahvin mausta, mutta tätäkin voisin juoda.

Huomaa ajatukseni pikakahvista muuttuneen ensisiemauksella. Nopeaa ja hyvää – ehdottomasti parempaa kuin vaikkapa pitkään pannussa muhinut terva, jota tarjoillaan useilla huoltoasemilla. Tätä voisin juoda toistekin!

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää