Lee Hall – Elton John Billy Elliot Rooleissa mm. Henrik Björklund / Amos Brotherus / Lassi Hirvonen, Luka Haikonen / Luca Elshout / Kasperi Virta, Siiri Kaskilahti / Ella Ingraeus / Nicole Karlsson, Jonna Järnefelt / Helena Haaranen, Risto Kaskilahti / Kari Mattila, Leena Uotila / Leenamari Unho, Petrus Kähkönen, Antti Keinänen / Elias Girod, Sofia Hilli, Pekka Hiltunen, Juha Jokela, Kirsi Karlenius, Ilkka Kokkonen, Jukka Kontusalmi, Tuukka Leppänen, Kai Lähdesmäki, Unto Nuora, Emilia Nyman, Sami Paasila, Tiina Peltonen, Raili Raitala, Inka Tiitinen, Antti Timonen, Panu Vauhkonen, Mikko Vihma Suomennos Mikko Koivusalo 
Ohjaus ja koreografia Markku Nenonen 
Kapellimestari Risto Kupiainen 
Lavastus Jani Uljas ja Jari Ijäs 
Puvut Elina Kolehmainen 
Valosuunnittelu William Iles 
Äänisuunnittelu Kirsi Peteri, Jori Tossavainen Ensi-ilta 27.8.2015 Peacock-teatteri Kuvassa Amos Brotherus Kuva © Mirka Kleemola

Billy Elliot

Billy Elliot on tarina pojasta ja hänen unelmistaan, ja siitä miten nyrkkeilyhanskat vaihtuvat balettitossuihin.

Helsingin Kaupunginteatterin musikaalitapaus, Billy Elliot, sai ensi-iltansa 27. elokuuta Peacock-teatterissa ja esitykset jatkuvat Peacock-teatterissa 17. joulukuuta saakka.

Elton Johnin säveltämä ja Lee Hallin käsikirjoittama ja elokuvanakin tunnettu Billy Elliot kertoo nuoresta pojasta, joka sattuman kautta päätyy tanssitunneille ja alkaa hiljalleen unelmoimaan tanssijan ammatista konservatiivisessa brittiläisestä kaivoskaupungissa.

Kuva: Mirka Kleemola
Kuva: Mirka Kleemola

Äitinsä menettänyt Billy asuu isänsä, isoveljensä ja dementoituneen isoäitinsä kanssa. Eletään 1980-luvun puoliväliä. Kehys ei ole kovin ruusuinen, eikä balettitunneilla käyvää poikaa katsota aluksi hyvällä. Kuitenkin aito intohimo tanssiin tuo uskoa koko perheeseen sekä koko kylän työläisyhteisöön. Kyläläisien keskuudesta nousee aito halu auttaa köyhää perhettä, jotta poika pääsee Lontoossa järjestettäviin Kuninkaalisen balettikoulun pääsykokeisiin.

MIKKO KOIVUSALON suomentaman musikaalin ohjauksesta ja koreografiasta vastaa Markku Nenonen, ja kapellimestarina on Risto Kupiainen. Ammattinäyttelijöiden ja -tanssijoiden lisäksi Billy Elliotin työryhmässä vuorottelee 38 lasta ja nuorta. Ja miten lahjakkaita ja aidosti innokkaita nämä lapset ja nuoret ovatkaan! Nimiroolissa nähdään vuoroiltoina Lassi Hirvonen, Amos Brotherus ja Henrik Björklund.

Kuva: Mirka Kleemola
Kuva: Mirka Kleemola

Henrik Björklund Billy Elliottina, Risto Kaskilahti isänä ja Petrus Kähkönen Billyn veljenä loivat uskottavan kokonaisuuden hieman rikkinäisenä, mutta silti arjestaan kutakuinkin selviävänä perheenä. Leena Uotilan esittämä mummi oli elämänmakuisen hauska. Helena Haaranen Mrs. Wilkinsonin roolissa oli uskottava: tiukan vaativa, mutta sydämellisen kannustava äitihahmo Billylle. Luka Haikonen Billyn ystävä Michaelina oli aidonoloinen hahmo: hauska viikari, joka vahvisti nuorta näkökulmaa näytelmässä.

Ja niin… koko casting lapsista ja nuorista alkaen aina raudanlujiin ammattilaisiin saakka ei ainoastaan näytellyt loistavasti vaan kaikki lauloivat ja tanssivat alkumetereiltä loppuun saakka hengästyttävän upeasti.

MUSIKAALIN VISUAALINEN ilme sopi Peacoking miljööseen täydellisesti. Teos oli kuin tilattu tälle lavalle. Lavastuksesta vastasivat lavastajakaksikko, Jani Uljas ja Jari Ijäs, sekä valosuunnittelusta vastaava William Iles. Yhdessä he loivat melko yksinkertaisin muutoksin lavalle näyttäviä siirtymiä kodeista tanssitunneille, hiilikaivokseen, balettikouluun kuin joulujuhlaankin. Musikaalin kaikkiaan huikeat 300 pukua on suunnitellut Elina Kolehmainen.

Billy Elliot on elämänmakuinen musikaali, joka puhuttelee monessakin mielessä tässä hetkessä – myös Suomessa. Tarina ohjaa seuraamaan unelmiaan, vaikka miten vaikealta se tuntuisikin sen hetkisessä elämäntilanteessa. Ja varsinkin kuuntelemaan ja kannustamaan nuorempia sukupolvia toteuttamaan sydäntään. Billy Elliot -musikaali ponnistaa rankalta pohjalta, mutta katsomosta lähtee varmasti hyvillä mielin paatuneinkin tyyppi hyräillen tarttuvia kappaleita.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää