Live by Night


Konekiväärit laulavat gangstereiden valtataisteluissa


Ben Affleckilla on suuri halu ja tavoite nousta suurien ohjaajien ja käsikirjoittajien kastiin. Mutta tavoitteeseen voisi päästä paremmin jos keskittyisi niihin asioihin enemmän kuin siihen, että myös itse näyttelee pääosan. Tämäkin leffa toimisi huomattavasti paremmin, jos päärooliin olisi valittu hieman lahjakkaampi näyttelijä. Ei tämä leffa huono ole, mutta ei tässä nyt mitään klassikkoainestakaan ole. Onneksi sivuroolit on rollitettu todella taidokkaasti.

ELETÄÄN vuotta 1926 Bostonissa. Kieltolaki jyllää ja rommin salapoltto ja salakaupustelu elää kulta-aikaansa. Ensimmäisestä maailmansodasta palannut Joe Coughlin (Affleck) elää pikku rötöksillä, kunnes Irlantilaisen mafiapomon salarakkaaseen rakastuminen sekoittaa kuviot pahasti. Konekiväärit laulavat ja vanhat autot kaahailevat, kun kaduilla mafiat ja muut rikolliset selvittelevät välejään.

Lopulta Coughlin ottaa pestin Italian mafialta ja alkaa hoitaa rommin kuljetusta Tampasta. Täältä löytyy toki uusi rakkauskin ja vallankahvaan kipuaminen onnistuu yllättävän hyvin. Mutta kuten tiedetään, mafiapomot osaavat juonitella keskenään. Ja kohta ollaan taas myrskyn silmässä tappelemassa kuka on oikeasti vallassa.

TARINA etenee miellyttävä tempoisesti, toki muutama tylsähkö suvantovaihekin löytyy. Toisaalta elokuvan loppupätkän olisi taas voinut jättää leikkaamon lattialle huoletta, sen verran katsojia mielistellään. Ohjaus toimii jouhevasti ja tarkalla sopivan mielistelevällä pelisilmällä. Jos Affleck tosiaan olisi jättänyt itsensä pois elokuvasta, se olisi voinut olla parempikin. Puunaamaksi olen häntä aiemminkin haukkunut, enkä tälläkään kertaa tee pokkeusta.

Sen sijaan pienemmistä rooleista löytyy useampi jo ikääntyvämpi miesnäyttelijä hienoihin mafia ja gangsterirooleihin. Silti taas kerran naiset yllättävät. Sienna Miller ja Zoe Saldana elämän suurina rakkauksina ja Elle Fanning entisenä heroiiniriippuvaisena, nykyisenä jeesuksen löytäneenä saarnaajana tekevät upeat pienet roolit.

Ja nähdäänpä myös laulaja Miquel pienessä roolissa. Hyvää viihdettä hetkeksi, mainiota ajankuvaa, hyviä rooleja, mutta ei tästä mitään jää mieleen.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää