Swiss Army Man


Pieruhuumori viedään älykkäämmälle levelille


Jos viime vuoden oudoin elokuva oli Lobster. Tämän on oltava ehdottomasti tämän vuoden oudoin, mutta samalla myös ehkä hauskin leffa. Juonta on hyvin vaikea tiivistää, sen verran mennään nimittäin ääreisrajoilla. Elokuva luokitellaan IMdB:ssä seikkailu, komedia, draamaksi. Ja sitä kaikkea se kyllä onkin. Kaikki mitä elokuvassa kerrotaan ja kuvaillaan voi olla mielekuvitusta tai totta. Mistään ei voi olla oikein varma. Mielenkiintoista ja hyvää tarinaa.

LÄHTÖKOHDASSA tapaamme itsemurhaa autiolla saarella yrittävän Hankin (Paul Dano), jonka itsetuhoiset ajatukset päättyvät, kun rannalle ajelehtii Manny (Daniel Radcliffe) niminen ruumis. Hank pääsee saarelta pois käyttämällä Mannyn ruumista vesiskootterinaan, työntövoimana ruumiissa muodostuneet, peräpäästä purkautuvat kaasut. Kyllä luit ihan oikein.  Tästä alkaa outo seikkailu missä elävä kuljettaa kuollutta läpi metsän ja mantujen. Ruumis pieree, mutta siltä löytyy myös muita kykyjä, jotka auttavat näitä kahta taivaltajaa kohti asutusta ja pelastusta. Tässä elokuvassa ruumiskin puhuu ja auttaa Hankia löytämään itsensä ja omat voimavaransa.

ABSURDI elokuva hämmästyttää ja kummastuttaa niin monella tasolla, että elokuvasta ei voi olla pitämättä. Halvalla budjetilla on tehty hemmetin hieno pätkä. Pääosien jätkät Dano (Little Miss Sunshine, Looper) ja Radcliffe (Harry Potter)ovat kumpikin loistavia valintoja. Roolit vedetään läpi uskomattomalla intensiteetillä. Ja voisin uskoa, että kuvauksissa on muutaman kerran naurettu oikein olan takaa.

Mitähän pojilla on mielessään liikkunut, kun heille tätä käsikirjoitusta on tarjottu, ja kun sen ovat ensimmäisen kerran lukeneet. Kyseessä kun nyt ei todellakaan ole kummankaan roolit sieltä ihan helpoimmasta päästä, ja kun käsikirjoitus on muutenkin kerta kaikkiaan aivan yli hilseen menevä.

Elokuva naurattaa nähtynä, ja jaksaa hymyilyttää vielä jälkeenkin päin, vaikka siinä on myös syvällistä sanomaa.

Kerrassaan mainio avaus leffavuoteen.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää