Caesarsalaatti / Karri Harju

Caesarsalaatti


Caesarsalaatti on ehdottomasti yksi salaattien klassikoista. Hyvin valmistettu caesarsalaatti on herkullinen tarjottava esimerkiksi viikonloppulounaalle ystävien kesken tai vaikkapa puolitettuna annoksena päivällisen alkupalaksi. 


Tämän salaatin juttu on täydellinen kastike. Kaupan valmiskastikkeet eivät yllä lähellekään itsetehtyä kastiketta. Kastikkeeseen tulee aika montaa raaka-ainetta, mutta toisaalta – itse salaatti koostuu vain muutamasta osasesta, joten miksikäs ei panostaisi kunnon kastikkeeseen?

Caesarsalaatin kehittäjä on Caesar Cardini. Hän oli italialaissiirtolainen, joka työskenteli sekä Yhdysvalloissa että Meksikossa. Cardini loi salaatin 4. heinäkuuta 1924. Tuolloin Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän juhlallisuuksien vuoksi ravintolan keittiössä oli jäljellä vain muutamia raaka-aineita. Niistä hän loihti tämän legendaarisen ruoka-annoksen. Samalla hän keksi myös mennä sekoittamaan salaatinkastikkeen asiakkaiden pöytien ääreen.

Perinteisesti tämä klassikko sisältää romainesalaattia, krutonkeja sekä kastiketta. Kastikereseptistä on monia versiota: esimerkiksi anjovikset voidaan korvata worcesterkastikkeella tai kastikkeessa on vain hieman parmesaania ja parmesaani tarjotaan runsaina lastuina salaatin päällä.

Kun teen caesarsalaattia itselleni, niin valmistan silti koko annoksen salaatinkastiketta. Valmiin kastikkeen säilön ilmatiiviiseen kastikepulloon, josta sitä on helppo annostella salaattiin parina seuraavanakin päivänä. Kastike on toki herkkä pilaantumaan, joten on ehdottoman tärkeää säilyttää se jääkaapissa. Käyttökelpoisena se säilyy vain pari päivää. Krutonkeja voi myös tehdä valmiiksi ja ne kannattaa säilöä ilmatiiviisti. Salaattia on näin helppo koota useampana päivänä lautaselle. Itse nyhdän Tregrenin Herbie Indoor Gardenista muutamia salaatinlehtiä Järvikylän romainea ja jääsalaattia lautaselle. Lisään krutongit ja kastikkeen sekä esimerkiksi kypsää kanaa, pekonikuutioita tai katkarapuja – todellista pikaruokaa siis!

Salaatti

 • romainesalaattia tai
 • 2 osaa romainesalaattia ja 1 osa jäävuorisalaattia tai
 • cosmopolitansalaattia

Revi huuhdotut ja kuivatut salaatinlehdet krouvisti joko valmiiksi annoksiksi lautasille tai kulhoon.

Krutongit

 • Maalaisleipää kuutioituna
 • 2–3 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
 • 2 rkl puristettua valkosipulin kynttä

Kuutioi leipä sopiviksi suupaloiksi. Sekoita oliiviöljy ja valkosipulimurska sekaisin kulhossa. Voit halutessa lisätä ripauksen oreganoa. Pyöritä leipäkuutot öljyseoksessa ja paista rapeaksi kuumassa pannussa.

Kastike

 • 2 rkl  luomusitruunan kuorta raastettuna
 • 1 rkl  sitruunamehua
 • 1 rkl  valkoviinietikkaa
 • 1 kpl keltuainen (keitetystä kananmunasta)
 • 1/2 rkl Maille Dijon Originale -sinappia
 • 1 dl crème fraîchea
 • 1 dl ekstraneitsytoliiviöljyä
 • 1–2 kpl  valkosipulinkynttä puristettuna
 • 4–5 kpl anjovista
 • 50 g  Gran Castelli -juustoraastetta

Lisää kaikki kastikeainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Voit myös laittaa raaka-aineet korkeaan kulhoon ja surauttaa kastikkeen sauvasekoittimella.

Voit sekoittaa koko kastikkeen salaatinlehtien sekaan tai annostella kastiketta salaatin päälle, mikäli haluat säädellä kastikkeen määrää. Voit lisätä salaattiin esimerkiksi kanaa, pekonia tai katkarapuja. Lisää lopuksi krutongit annoksen päälle. Halutessa voit lisätä vuolla salaatin päälle parmesanlastuja.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää