Ohjeet onnistuneeseen joulukinkkuun

Man Made Lifestylen toimitus pääsi testamaan koekeittiössä Atrian luuttoman juhlakinkun paistoa. Tuoreen kinkun paistaminen onnistui ensikertalaiseltakin helposti.

Tarvitset:

  • suolattu kinkku (noin 6,5 kg)
  • paistolämpömittari

Kuorrutus:

  • 0,5 dl voimakkaan makuista sinappia
  • 1 kananmuna
  • 1 dl korppujauhoja

Joulukinkku on hyvä hankkia riittävän ajoissa. Pakastettu joulukinkku kannattaa sulattaa jääkaapista, ja sen sulamisaika riippuu kinkun koosta. 2–3 kg kinkku sulaa kahdessa vuorokaudessa, kun taas iso, 8–12 kg kinkku vaatii jopa viisi vuorokautta sulamiseen. Kinkku valuttaa sulaessaan nestettä, joten se kannattaa asettaa korkeareunaiselle vadille, joka tyhjennetään tarvittaessa.

Olipa kinkku tuoresuolattu tai jääkaapissa sulatettu, niin siihen pätevät samat paisto-ohjeet. Kinkku otetaan huoneenlämpöön vähintään 10 tuntia ennen paistamista.

Poista kinkun pakkaus, huuhtele pinta viileällä vedellä ja kuivaa se talouspaperilla. Aseta kinkku kamarapuoli (eli rasvainen puoli) ylöspäin uuniritilälle esimerkiksi lavuaarin päälle, sillä kinkku saattaa valuttaa vielä nestettä. Mahdollista verkkoa ei tarvitse poistaa.

Paistomittari varmistaa kypsyydeltään oikeanlaisen lopputuloksen

Testaa paistomittarisi toimivuus upottamalla anturi kiehuvaan veteen. Paina mittari kinkun paksuimpaan kohtaan, mutta älä työnnä mittaria kiinni mahdolliseen luuhun, sillä se vääristää mittarilukemaa. Kinkku on paistovalmis, kun sen sisälämpötila on vähintään +10 astetta.

Nosta uuniritilä kinkkuineen uuniin siten, että lihaisampi puoli osoittaa uunin perälle ja mahdollinen potka kohti uuninluukkua. Aseta ritilän alle uunipelti, jossa on tilkka vettä. Se pitää uunin kosteana ja estää kinkusta tippuvan rasvan uuninpeltiin kiinnipalamisen.

Varmista, että pystyt lukemaan paistomittarin uunin ikkunasta. Mikäli käytät digitaalista mittaria, vedä anturin johdin uuniluukun yläosan kautta mittariin. Mikäli johdin kiertää luukun alareunan kautta ulos, niin johdin saattaa valuttaa paiston aikana irtoavaa nestettä ja rasvaa sekä uunin pohjalle että myös uunin tiivisteisiin ja ulkopuolelle.

Mehevä kinkku kypsyy hitaasti miedossa lämmössä

Paista kinkkua ensimmäinen puoli tuntia 200 asteessa ja laske sitten uuninlämpötila 100-125 asteesen. Matalampi paistolämpötila takaa mehevämmän lopptuloksen. Kinkkua paistetaan noin 75–80 minuuttia kiloa kohti, eli 6,5 kiloinen kinkku kypsyy noin kahdeksassa tunnissa. Kinkku on kypsä ja mehevä 75 asteisena. Kypsemmästä ja kuivemmasta kinkusta pitävät paistavat kinkun aina 80 asteeseen saakka.

Man Made Lifestylen mehevä kinkku tuli uunista ulos 78 asteisena. Clas Ohlsonilta ostettu digitaalinen paistomittari oli vähintäänkin hintansa väärti (9,99 €). Laitteeseen voi asettaa tavoitelämpötilan, jonka saavutettua mittari hälyttää. Koekeittiö paistoi kinkkua yön yli käyden pari kertaa vilkaisemassa mahdollisen rasvan kertymistä uunipellille.

Kuorrutus viimeistelee joulukinkun

Paistettu kinkku annetaan levätä vähintään tunnin ajan folioon käärittynä, jonka jälkeen siitä poistetaan verkko ja liika rasva. Ota kinkusta valunut liemi talteen kastiketta varten. Sekoita kuorrutteen sinappi ja kananmuna ja sivele seos kinkun pintaan. Levitä korppujauhot siivilän avulla tasaisesti kinkun pintaan.

Paahda kuorrutettua kinkkua 225 asteessa noin 15 minuuttia. Viimeistele kinkku esimerkiksi neilikoilla.

Arvovaltaisen illallisraadin tuomio

Pikkujoulujen illallisraati arvioi ensikertalaisen onnistuneen kinkun paistossa hyvin ja mehevä kinkku oli seurueen mieleen. Näillä eväillä voi turvallisin mielin odottaa varsinaista joulua ja kinkun paistoa.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää