Vuoden 2017 parhaat leffat ja sarjakuvat top 10


Ihan huikea vuosi ollut taas elokuvien ja sarjisten saralta.


Tässä kun vuosi lähenee loppuaan, on pakko pistää kunnon top-kympit kummastakin sarjasta. Järjestys ei ole missään nimessä paremmuusjärjestys. Mutta nämä kaikki kymmenen kummastakin sarjasta ansaitsivat pääsynsä tähän listaan. Jos et ole vielä katsonut kyseisiä pätkiä tai lukaissut näitä sarjakuvia, nyt on vielä aikaa. Kooste on ajalta tammikuu-marraskuun loppuvuodelta 2017.

Sarjakuvat

Ilo huomata, että tämän vuoden parhaissa sarjakuvissa on monta klassikkoa, jotka ehdottomasti ansaitsevat paikkansa tällä listalla. Ne ovat Ankardo, uusin Asterix ja yllättäen klassikoista klassisin Mustanaamio ja Diana.

Tottakai supersankari sarjakuvia pitää aina löytyä listalta, ja jännittävintä on, että se löytyy DC:n puolelta, eli Teräsmies 4.

Yleensä en ole mangan fani, mutta tänä vuonna yllättäen kaksi kappaletta tätäkin lajia pääsee listalle. Ehkä oudoin koskaan lukemani manga Kuinka maailma pelastetaan.

Poliittistakaan kannaottoa ei pidä unohtaa, ja outoa mies-naishuimoria. Ruotsalaisen Liv Strömquistin Prinssi Charlesin tunne on ihan, uskallanko sanoa jopa kirjaimellisesti vitun hauska.

Scifiä ei pidä koskaan sarjakuvissa aliarvioida. Tämänkin olisi voinut heittää klassikkolistaan, mutta menköön perusmahtavuusavaruusseikkailusta, eli Valerian tuhannen planeetan valtakunta ja paikkansa ansaitsee ehdottomasti jo kuudenteen osaansa päässyt Saga: kuudeskirja.

Yleensä olen valitettavan turhankin kriittinen kotimaiselle sarjakuvalle, mutta itseoikeutetusti paikkansa ansaitsee Fingerpori koko kuva 5, ja itsenikin yllättänyt sotasarjakuva Mannerheim-ristin ritari Lauri Törni Viipurista Vietnamiin 1919-1965. Hyvä Suomi!

Leffat

Aina yhtä vaikeaa valita vain ne kymmenen parasta elokuvaa kuluvalta vuodelta. Kuitenkin käyn vuoden aikana katsomassa noin 50-80 elokuvaa. Jotkut jopa kaksi kertaa. Mutta tässä nyt kuitenkin minun valintani ja arvioimani elokuvat tänä vuonna.

Mutta tässäpä siis vuoden 2017 parhaat elokuvat. Kotimaisuus yllättää tässäkin sarjassa. Jopa kaksi kovaa Suomalaista leffaa. Ehdottomasti Tom of Finland ansaitsee paikkansa tällä listalla, mutta suuri yllättäjä Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset oli ihan huikea luomus. Jos et ole näitä nähnyt, älä tunnusta isänmaallisuuttasi.

Kauhua pitää aina olla myös joukossa. Tänä vuonna moni elokuva tavoitteli pääsyä tälle listalle, ja moni hieno verikekkeripläjäys jä pois, mutta jatkoon selvisivät Annabelle: Creation ja scifikauhun kruunamaton kuningatar Alien: Covenant.

Muutenkin scifi oli tänä vuonna iso juttu. Valitsen nimittäin listalleni odotetun ja hyvin tehdyn Luc Bessonin Valerian and the City of a Thousand Planets -leffan ja uusiimman Star Wars: The Last Jedin kaksinkamppailuun. Koska kummallekin annoin saman verran tähtiä, eli 4,5, mutta koska Valerian pääsi jo sarjakuvalistalle, valitsen voittajaksi uuden synkänpuhuvan, mutta huumorilla höystetyn Star Warsin.

Vaikka monta sarjakuvaleffaa tänäkin vuonna tuli. Yksi on ylitse muiden. Se on ehdottomasti Logan.

Draamaleffoista huikein oli Manchester by the Sea, joka ei varmaankaan jätä ketään kylmäksi.

Itsehän vihaan komedioita, mutta tämä oli kyllä sellainen trippi, että ei kannata jättää väliin. Kaikessa uskomattomassa absurdiudessaan ja pierunhajuisessa naurettavuudessaan yksi vuoden hauskimpia elokuvia oli Swiss Army Man.

Mutta kyllähän se niin on, vaikka en näitä nyt tässä paremmuusjärjestykseen laittanutkaan, että vuoden ehdottomasti parahaasta leffasta kilpailee kaksi huikeinta, kauneinta ja koskettavinta elokuvaa.

Toinen on yllättäen musikaali. Kaksi kertaa leffassa nähtynä. Kummatkin soundtrackit omistan ja dvd:kin tuli tilattua heti kuin oli mahdollista. Kiistattomasti vuoden 2017 toinenparjaista elokuvista on La La Land ja toinen rujon, mutainen ja lampaiden täyttämä raadollinen rakkaustarina God’s Own Country.

Nämä kaksi olivat kyllä tämän vuoden ehdotonta parhaimmistoa. Piakkoin julkaisen myös top 10 listan elokuvista, mitä eniten odotan ensi vuodelta. Kannattaa myös tsekata arvaukseni tämän vuoden mielenkiintoisimmista elokuvista. Montako meni oikein?

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää